Autor: Tõnu Mertsina • 9. veebruar 2024

Mertsina: ekspordinõudlus ilmselt kasvab, kuid mitte meie konkurentsivõime

Eesti tööstusettevõtete lähikuude ekspordiootused on jätkuvalt pessimistlikud, kuid kogu aasta vaates peaks Eesti kaubanduspartnerite impordikasvud paranema. Küll aga muudavad meie ekspordisektori väljavaated raskemaks halvenenud konkurentsivõime ja välisturul riikide väga erinev ettevõtete subsideerimine, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Foto: Raul Mee

Eelmisel aastal vähenes Eesti päritolu kaupade eksport jooksevhindades 17%. Ligikaudu pool langusest tuli mineraalsete õlide väljaveo vähenemisest. Seda omakorda mõjutas tugev hinnalangus. Lisaks mineraalsetele õlidele soodustas tugevamat langust puittoodete ja mobiilsideseadmete ekspordi vähenemine. Need kolm kaubagruppi moodustasid Eesti päritolu kaupade ekspordi vähenemisest üle 80%. Samas oleks eksport vähenenud ka ilma nendeta, kusjuures see langus süvenes aasta teisel poolel.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077