Autor: Logistikauudised.ee • 13. november 2020

Aasta logistikateo finalistid selgunud

Selgunud on Aasta Logistikategu 2020 kolm finalisti, mille seast said logistikauudised.ee lugejad valida ka oma lemmiku. Võitja selgub 26. novembril toimuval logistika aastakonverentsil.

Aasta logistikateole laekus nii ettevõtetelt kui žüriiliikmetelt enam kui kümme kandidaati, mille seast valis žürii kolm finalisti. Võitja selgub nende kolme seast 26. novembril toimuval logistika aastakonverentsil. Oma sõna said sekka öelda ka logistikauudiste lugejad, kelle häälteenamusel selgub aasta logistikateo lugejate lemmik. Kõikide hääletanute vahel loosime välja 418 euro väärtuses tasuta pääsme konverentsile. Hääletamine on lõppenud!

2020 aasta aasta logistikateo finalistid:

Kose-Võõbu teelõik koos nutikate liikluskorraldusvahenditega, Maanteeamet

Kose-Võõbu teelõik on suurim tee-ehitusprojekt taasiseseisvunud Eesti ajaloos. Selle käigus ehitati täiesti uus 26 km pikkune neljarajaline teelõik koos nutikate liikluskorraldusvahenditega. See on ka esimene teelõik Eestis, kus heade teeolude korral on lubatud sõita kuni 120 km/h. Samuti on uuel teelõigul mitu puhkekohta, kaks ökodukti ning loomade liikumist tuvastavad termokaamerad, mis automaatselt selles piirkonnas piirkiirust kahandavad.

Ehkki uus teelõik on alles esimene etapp Kose-Mäo teelõigu neljarajaliseks muutmiseks, muutis see juba nüüd Kesk- ja Lõuna-Eestist pealinna vahet sõitvate inimeste elu oluliselt. Vahemaa Tallinna ja Tartu vahel vähenes nii ajaliselt kui ka kilomeetritelt, kuid peamine on siiski tuhandete inimeste turvalisuse kasv, kes igapäevaselt seda teed sõidavad.

Reaalajas kaart Euroopa piiridel toimuvast, Sixfold OÜ

Kevadise koroonapuhangu alguspäevadel, mil Euroopa riigid teineteise järel omi piire sulgesid, tegi Eesti päritolu start-up ettevõte Sixfold OÜ vaid loetud päevadega tasuta kaardirakenduse, mis näitab veoautode järjekordi erinevate EL riikide piiripunktides ning annab vedajatele ülevaate kui kaua ühel või teisel piiril tuleb oodata.

Kaardirakenduse võttis aktiivselt kasutusele ka Euroopa Komisjon ning varem peamiselt suurte Euroopa tootmisettevõtete logistikapartneriks olnud Sixfold sai tuntuks üle kogu Euroopa pea iga veokijuhini välja. Kokku kasutas kaardirakendust kõige pingelisemal ajal üle poole miljoni kasutaja.

Rakendus andis kaubavedajatele ja nende logistikaosakondadele tõhusa võimaluse lahendada tekkinud kriisiolukorda, et tooted vaatamata suletud piiridele endiselt tarbijani jõuaks. Kaubavoogude jälgimine reaalajas võimaldab firmadel teha kiireid ja tõhusaid otsuseid ning vajadusel kaubaveod kiirelt ümber suunata, et kõik poed ja laod oleks endiselt kaubaga täidetud ja muu tarvilik endisel kiirusel lõpptarbijateni jõuaks.

Rohkem infot kaardi kohta leiab SIIT!

Digitaalne kaubatee Eestist Poolani, Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium

Digitaliseerimine on jätkuvalt üks peamisi väljakutseid maanteevedude logistikas. See avaldub väheses läbipaistvuses, rohkes paberimajanduses ja madala lisandväärtusega töökohtades. Kuigi ettevõtete tasandil on infosüsteemid loodud, siis hetkel puudub regulatsioon ja võimalused saadetiste info vahendamiseks erasektori ja riikide vahel.

Nüüd on Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi eestvedamisel digitaalne kaubatee Eestist Poolani saamas reaalsuseks. Prototüüp, mis võimaldab e-veoselehe andmete piiriülest vahetust veoettevõtete ja ametite vahel, on valmis ja edukalt katsetatud.

Ettevõtjal tuleb veoteave registreerida vaid ühekordselt ning seejärel on võimalik seda jagada elektrooniliselt äripartnerite või vajalike asutustega naaberriikides. Ametkonnad ei pea veose kontrollimiseks enam sõidukit peatama – e-veoselehe vaatamiseks piisab auto numbrimärgi süsteemi sisestamisest.

TASUB TEADA

22. Logistika Aastakonverents toimub 26. novembril Tallinna Loomaaia Keskkonnahariduskeskuses.

Konverentsil esinevad:

- Taavi Aas (Majandus- ja taristuminister)

- Tõnu Grünberg (Rail Baltic Estonia juhatuse esimees)

- Tea Danilov (Arenguseire keskuse direktor)

- Magnus Lepasalu (Balti Logistika juhatuse liige)

- Liis Elmik (Swedbanki vanemökonomist)

- Raivo Vare (ettevõtja ja majandusekspert)

- Raul Toomsalu (Operaili juhatuse esimees) jmt.

Lisaks kuulutame välja traditsioonilise Aasta Logistikategu 2020 võitja.

Konverentsi modereerib kogenud logistikaekspert Rainer Rohtla.

Tutvu programmiga ja registreeru SIIN!

Kolme ja enama osaleja puhul kehtib soodushind, selle saamiseks saatke e-kiri: [email protected]

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077