Autor: Logistikauudised.ee • 6. jaanuar 2020

Kolm enamlevinud müüti liikluskindlustuse kohta

„Eestis on liikluskindlustus kohustuslik igale sõidukile, mis liikluses osaleb. Tihti ei teata aga olulisi fakte kindlustusest, millest teatud olukordade puhul võiks kasu olla,“ tunnistab IIZI sõiduki- ja masinakindlustuse tootearendusjuht Triin Kääramees, kes toob välja kolm levinuimat liikluskindlustuse müüti.
Parklas tekitatud mõlgi remondi korvab liikluskindlustus, oluline on vaid välja selgitada kahju tekitaja.
Foto: Andres Haabu

Müüt 1: müüdud auto puhul saan ettemakstud raha tagasi

Kui liiklusregistris muudetakse sõiduki omanikku, siis lähevad üle ka kõik autoga seotud õigused ja kohustused, sealhulgas ka liikluskindlustus. Paljudele tuleb üllatusena, et peale sõiduki müümist vana omanik enda poolt sõlmitud liikluskindlustuse lepingut enam lõpetada ei saa.

Seaduse kohaselt liiguvad õigused ja kohustused üle uuele omanikule. Sestap tasub uuel omanikul liikluskindlustus kohe korrektselt ümber vormistada, et lepingu lõppemise teavitused jõuaksid õigel ajal õigele inimesele. Samuti on omaniku vahetusest teavitamine sätestatud mõne kindlustusseltsi tingimustes.

Müüt 2: parklas autouksega tekitatud kahjustust liikluskindlustus ei korva

Tihti tekitavad parklas mõlgitud uksed segadust ning sageli tuleb üllatusena, et autouksega teisele sõidukile tekitatud kahjustus on samuti hüvitatav liikluskindlustuslepingu alusel. 2018. aastal toimus Ülemiste Keskuse parklas 125 juhtumit, mille kahju ulatus 0,12 mln euroni (LKF). Kui on teada kahju tekitaja, siis hüvitatakse kahjud liikluskindlustuslepingu alusel. Oluline on juhtum fikseerida ja esimesel võimalusel kindlustuse poole pöörduda. Pöörduda võib nii enda kui süüdlase kindlustusseltsi.

Müüt 3: maha sõidetud liiklusmärgi või naabriaia kahju tuleb endal kinni maksta

Tihti arvatakse, et maha sõidetud liiklusmärgi tõttu tekkinud kahju on põhjustaja kanda. Ka liiklusmärgi parandamise kulud hüvitab liikluskindlustus. Kuna sellises olukorras kannatanu füüsiliselt ise kohal ei viibi, siis kiputakse sündmuskohalt lahkuma ning levib eksiarvamus, et kahju tuleb korvata oma taskust. Sündmuskohalt lahkudes tuleb hiljem tõesti kogu kahju endal hüvitada, kuid õigesti käitudes on abi kindlustusest. Nii liiklusmärk, naabrimehe aed, teepiirded, tänavalaternad aga ka muud võimalikud varakahjud on hüvitatavad liikluskindlustuslepingu alusel.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077