Autor: Logistikauudised.ee • 19. detsember 2019

Jõulupalavik annab end enim tunda lennutranspordis

Jõulupühade eelne aeg on logistikasektoris vaieldamatult aasta kõige kiirem periood, sest kaupade ja saadetiste mahud suurenevad sel ajal hüppeliselt. Eriti on pühadepalavikku tunda lennutranspordis, tunnistas Balti Logistika juhatuse liige Joel Timm.
Foto: Atlas Air

“Maailma logistikakoridorid hakkavad kaubaga täituma ja töökoormus kasvama tegelikult juba oktoobrist, mil Hiinas tähistatakse nädal aega kestvat riigipüha "Kuldne nädal",” rääkis Balti Logistika juhatuse liige Joel Timm. Ta lisas, et praeguseks on kaupade mahud jõudnud haripunkti ja käes on tõeline jõulupalavik ning täna tellitud kaubasaadetised jõulupühadeks enam kahjuks kohale ei jõua.

Eriti on pühadepalavikku tunda lennutranspordis. Õhutsi toimub kaupade vedu nii reisi- kui ka kaubalennukitega. Kui viimastega veetakse ainult kaupa, siis reisilennukite pagasiruumides toimetatakse sihtkohta lisaks reisijate pagasile enamasti ka teatud kogus kaupa.

Reisilennufirmade prioriteediks on alati reisijate pagas ning seetõttu võib kaupade kohale jõudmine jõulude ajal viibida. Kaubalennukid on pühade eel juba täielikult täis planeeritud. Kaubavoogudes domineerivad praegu väikesaadetised, mahukamad pakid peavad kaubaterminalides kauem oma väljumist ootama.

Eestisse saabub jõulude eel enim saadetisi Hiinast, teistest Euroopa riikidest ja USA-st. Timmi sõnul teavad nad varasemale kogemusele tuginedes, et tohututest kaubamahtudest tingitud ummikud tekivad tihti just Singapuri, Istanbuli ja Souli lennujaamades. Pühade eel kerkib saadetiste maht märkimisväärselt ka Euroopa sõlmlennujaamades, nagu Frankfurt, Amsterdam, Brüssel ja London, ja seepärast võtab kaupade laialijagamine tavapärasest rohkem aega.

Populaarsed tooted, mida õhutranspordiga veetakse, on elektroonika, tööstusseadmed, meditsiini- ja farmaatsiatooted, tsiviillennukite varuosad, rõivaid ning spordivahendeid. Enne jõule kasvab märgatavalt ilukaupade ja pühadega seotud toodete kaubavoog.

Logistikaspetsialist soovitab võimalusel oma transporditellimused varem planeerida, mitte jätta neid viimasele minutile. Kuna logistikamaailmas on mitmeid detaile, mis veokorraldust mõjutavad, on kindlasti mõistlik konsulteerida logistikaspetsialistiga, kes oskab kaubavoogusid prognoosida ja aidata leida sobiva transpordilahenduse.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077