Autor: Indrek Kald • 11. november 2019

Eesti ettevõtjad kohtusid Hiina e-kaubanduse hiidudega

Ettevõtluse arendamise sihtasutus organiseeris Eesti ettevõtetele Hiinas ärikohtumised kohalike logistikafirmadega ning suurimate Hiina e-kaubandusplatvormidega, nagu Alibaba, JD.com ja DHGate.
Alibaba Groupi esindus Big Data expol Hiinas Guizhou provintsi Guiyangi linnas.
Foto: EPA-EFE/Aleksandar Plavevski

Eesti ettevõtetest koosnev kõrgetasemeline äridelegatsioon külastas oktoobri keskel majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi majandusarengu asekantsleri Viljar Lubi juhtimisel Hiinat, et arendada koostööd e-kaubanduse vallas.

Lubi sõnul on e-kaubandus üks suurema potentsiaaliga valdkondi Eesti-Hiina kaubandussuhetes. Sellealase koostöö edendamiseks sõlmiti juba 2017. aasta novembris Hiina kaubandusministeeriumiga e-kaubanduse koostöölepe.

„Saame e-kaubanduse vallas Hiinalt palju õppida, kuid samas peituvad seal ka suured võimalused Eesti ettevõtetele. Hiina e-kaubandusplatvormid maadlevad mitmete probleemidega, millele suudaksid Eesti ettevõtted lahendusi pakkuda,“ märkis Lubi.

Väiksusest hoolimata Eestil hea positsioon

EASi Aasia infokeskuse juhi Kai Kreosi sõnul eeldab Hiinas tulemuste saavutamine pikaajalist ja järjepidevat tööd ning põhjalikult läbi mõeldud strateegilist lähenemist.

„Kuigi viimasel ajal on räägitud Hiinaga seotud ohtudest, ei saa me mööda vaadata ärivõimalustest, mida Hiina kui üks juhtivaid majandusriike meie ettevõtetele pakub,“ ütles Kreos.

„Et jätkata Hiinaga e-kaubanduse ja logistika koostöö arendamist, oleme koos Eesti ettevõtjatega kaardistanud Eesti võimalusi ning viimistlenud meie ühist väärtuspakkumist Hiina e-kaubanduse platvormidele logistikalahenduste pakkumiseks,“ selgitas ta.

Kreos märkis, et hoolimata väiksusest on Eestil hea positsioon olla hiinlastele väravaks suurematele Euroopa lähiturgudele. „Ühtlasi on suured e-kaubanduse platvormid suurepärane kanal Eesti eksportööridele Hiina turule sisenemiseks,“ lisas EASi Aasia infokeskuse juht Kai Kreos.

Tallinna lennujaama ärijuhi Kaimo Siraki sõnul loeb e-kaubanduses eelkõige kiirus, mistõttu on lennutransport eelistatuim transpordiviis.

„Tallinna lennujaam on väga huvitatud lennukaubavedude koostöö arendamisest suurte online-kaubamajadega, et nende kaubad jõuaksid läbi meie terminalide miljonite potentsiaalsete ostjateni lähiriikides,“ kinnitas ta. Selle aasta üheksa kuuga on läbi Tallinna lennujaama liikunud 7954 tonni kaupa, millest veerand oli post. Mullusega võrreldes märgib see 6,9protsendilist langust. Võrdluseks oli augusti lõpu seisuga läbinud Riia lennujaama 17 817 tonni kaupa, mis on mullusest 4,8% enam.

Suhtlemisel oluline järjepidevus

Erki Lastik GTS Expressist lisas, et järjepidevus suhtlemisel on Hiinas äärmiselt oluline.

„Osalesime sarnasel visiidil ka möödunud aastal ning võime kinnitada, et Eesti ettevõtluskeskkond oma eelistega pakub Hiina ettevõtetele väga suurt huvi,“ selgitas ta.

Visiidi käigus kohtus Eesti delegatsioon ka Hiina reformi- ja arengukomitee NRDC tippjuhtkonnaga ning kaubandusministeeriumiga, kellele antakse ülevaade e-kaubanduse koostööleppe Eesti-poolsetest tegevustest.

Eesti delegatsioonis osalesid e-kaubanduse ja logistika vallas tegutsevad ettevõtted, kes püüdsid Pekingis ja Shanghais toimunud kohtumistel leida uusi partnereid ning kasvatada enda äri Hiinas.

Hiina visiidil osales kokku seitse ettevõtet: Tallinna lennujaam, Boomerang Distribution, GTS Express, Markit Holding, Empowerment/Air Cargo Collaboration, Silport ja Pristine. Visiidi korraldas EASihtasutus koostöös majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ning Eesti saatkonnaga Pekingis.

TULEKUL

21. Logistika Aastakonverents

28.11.2019, Proto avastustehas, Noblessneri Valukoda, Tallinn

Logistika Aastakonverents on juba 21. aastat järjest toimuv logistikamaastiku tippsündmus, mis toob kokku otsustajad ja praktikud. Seekordsel konverentsil võtame muuhuögas luubi alla ka suhtluse Hiinaga. Millised on võimalused Hiinaga äri ajades ja millised on võimalikud ohud?

Teemat lahkavad Kaitsepolitseiameti peadirektori asetäitja Martin Arpo, Liisi Karindi, Knowledge Networks East-Westist, Flameko Forwarding OÜ, müügijuht Kalev Kirt ja OÜ Stigo juhatuse liige Ardo Reinsalu.

Lisaks palju teisigi päevakajalisi teemasid, päeva modereerib Urmas Vaino.

Tutvu programmiga ja registreeru SIIN! Soodushind kuni 21. oktoobrini!

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077