Autor: Logistikauudised.ee • 17. september 2019

Bolt pürgib koos teistega süsinikneutraalsuse poole

33 Eesti tehnoloogiaettevõtet allkirjastasid Tallinn Digital Summitil roheleppe, millega lubatakse viia ettevõtete tegevus 2030. aastaks täielikult keskkonnasäästlikele alustele. Neljapäeval antakse allkirjastatud lepe üle president Kersti Kaljulaidile, kes sõidab 23. septembril toimuvale ÜRO kliimatippkohtumisele New Yorki.
Martin Villigi väljakutse on teiste liitunutega võrreldes suurem, sest tegemist ei ole mitte üksnes tehnoloogiafirmaga, vaid ka otseselt transporditeenust pakkuva ettevõttega.
Foto: Andras Kralla/Äripäev

Leppega liitunud ettevõtteid sundis otsustavalt tegutsema globaalsete kliima- ja keskkonnaprobleemide ulatus ning ühine soov leida murekohtadele uuenduslikke lahendusi. Sõlmitud roheleppega tähtsustab tehnoloogiasektor keskkonda kui äritegevuse lahutamatut osa ning seab 2019. aasta lõpuks konkreetsed eesmärgid ja tegevuskava, mille täitmist hakatakse pidevalt jälgima.

Tänaseks on roheleppega liitunud 33 tehnoloogiaettevõtet ja organisatsiooni: Autlo, Bolt, Cachet, Cash On Go, Corle, Cybernetica, Cybexer Technologies, E-Governance Academy, eAgronom, Empower, Evocon, Fundwise, GoSwift, Guardtime, Icefire, Lift99, Pactum, Proud Engineers, RaulWalter, Reverse Resources, SK ID Solutions, Skeleton Technologies, Stigo, Telia, The Exit Academy, Thorgate Management, Topia, TransferWise, Veriff, Weekdone, WePower, Xolo ja Yaga.

Bolt investeerib üle 10 miljoni

Roheleppe allkirjastanud Bolti asutaja Martin Villig sõnul kaasneb kliimamuutusega ka majandusmudelite muutus. „Tehnoloogiaettevõtetel on võimalik muutusi maandada nii ise säästvamalt toimides kui pakkudes teistele selleks tehnoloogilisi lahendusi. Soovime töötada välja tehnilise kliima- ja keskkonnaindeksi, mis annaks ettevõtetele olulist teavet nende tegevuse tulemuseks oleva keskkonnajalajälje kohta,“ lisas Villig.

Bolti asutaja Markus Villigi sõnul tuleb kliimamuutuse maandamisega tegeleda otsustavamalt kui seni. “Alustame faktidest. Kliimamuutus on reaalne ning kasvuhoonegaasid on selle peamine põhjus. Täna moodustab maismaatransport 20 protsenti Euroopa kasvuhoonegaasidest. Bolt on osa sellest ökosüsteemist ning ka meie vastutame sellele probleemile lahenduste leidmise eest. Teeme iga päev tööd, et liikuda energiaefektiivsete liiklusvahendite suunas – olgu selleks siis elektriliste autode, tõukerataste või teiste tänaseks veel leiutamata liiklusvahendite kättesaadavamaks muutmine,” rääkis ta.

Villig loodab, et Bolti eeskuju motiveerib ka teisi ettevõtteid võtma ambitsioonikaid eesmärke oma süsinikujalajälje vähendamisel. “Bolt on unikaalses positsioonis – saame tegutseda ise ning näidata eeskuju teistele. Loodame, et meie initsiatiiv mõjub kannustavalt,” ütles ta.

Ettevõtte eesmärk vähendada süsinikuemissiooni on osa Bolti Green Plan nimelisest initsiatiivist, mille eesmärk on vähendada Bolti süsinikuemissiooni Euroopa transpordisektoris 2025. aastaks vähemalt 5 miljoni tonni jagu, pakkuda inimestele uusi võimalusi keskkonnasäästlikumaks linnatranspordiks ja muuta linnad keskkonnasäästlikumaks, laiendades elektriliste tõukerataste pakkumist uutesse linnadesse ning võimaldada Bolti kasutajatel annetada keskkonnasäästlikesse algatustesse.

Telia Eesti juhi Robert Pajose sõnul tehakse edasise töö käigus igakülgset koostööd kõikide teemast huvitatud osapoolte ja ekspertidega, kes seisavad samade väärtuste eest ning saavad aidata seatud eesmärke saavutada.

“Innovaatilised digilahendused võimaldavad kaasajastada ka väga süsinikumahukate tööstusharude tegevust: näiteks logistika ja põllumajandus. Meie lubadus on, et lisaks oma jalajälje vähendamisele aitame jätkuvalt aktiivselt kaasa siinsete ettevõtete digitaliseerimisele ja klientide teadlikkuse tõstmisele ning panustame innovatsiooni,“ ütles Pajos.

Kõiki sarnaselt mõtlevaid kodumaiseid ja rahvusvahelisi tehnoloogiaettevõtted oodatakse algatusega liituma. Konkreetsema tegevuskava kokkulepped sõlmitakse oktoobris.

Rohkem teavet tehnoloogiaettevõtete roheleppe kohta: https://www.techgreenpledge.org

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077