Autor: Logistikauudised.ee • 13. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Õhuvägi võttis kasutusse esimese M-28 transpordilennuki

M-28 transpordilennuk Ämari lennubaasis.
Foto: Hardi Liuhka
Ämari lennubaasis võeti kasutusse esimene Ameerika Ühendriikidelt kingitusena saadud transpordilennuk M-28, mis hakkab õhuväes täitma erinevaid ülesandeid alates õhutranspordist kuni õhutulejuhtide väljaõppeni. Teine samu ülesandeid täitev lennuk jõuab Eestisse selle aasta jooksul.

Uue lennuki kasutusele võtmise puhul toimus täna Ämari lennubaasis pidulik tseremoonia, millest võtsid osa kaitseminister Jüri Luik, Ameerika Ühendriikide suursaatkonna ajutine asjur Eestis Elizabeth Horst, kaitseväe juhataja kindralmajor Martin Herem, hanke läbiviija Sierra Nevada Corporation programmi direktor Maria Steinhoff ning õhuväe ülema ülesannetes kolonel Riivo Valge.

Kaitseminister Jüri Luige sõnul suurendab kahe M-28 õhusõiduki kasutuselevõtt kogu kaitseväe võimet täita erinevaid ülesandeid alates õhutranspordist kuni õhutulejuhtide väljaõppe ja erinevate vaatlusülesanneteni välja. Tulevikus plaanib kaitsevägi varustada mõlemad M-28 tüüpi lennukid ka elektrooniliste seireseadmetega, mis laiendaksid nende kasutusala veelgi.

“Ühendriikide juhtimine ja igakülgne toetus on mänginud märkimisväärset rolli meie iseseisva kaitsevõime tugevdamisel,” ütles Luik, kelle sõnul on pikaajaline koostöö Ameerika Ühendriikidega aidanud oluliselt moderniseerida kogu kaitseväge.

Õhuväe ülema ülesannetes kolonel Riivo Valge ütles, et kergete transpordilennukite M-28 saabumine tähendab eelkõige võimekamat kaitseväe lennundust.

„M-28 sobib Eesti tingimustesse hästi, sest lennuk suudab tegutseda ka murulennuväljadelt ja platsidelt. Tal on oma ilmaradar ja navigatsioonivahendid, mis võimaldavad lennata ka kehvema nähtavuse korral,“ ütles kolonel Valge.

Transpordilennuk M-28 Skytruck on kerge kahemootoriline transpordilennuk, mis on toodetud Poolas ning on Nõukogude Liidu lennuki An-28 modifikatsioon. Ameerika Ühendriikide õhujõududes on lennuki nimetus C-145A ning seda kasutatakse peamiselt erioperatsioonide toetamiseks. M-28 on kasutusel nii Poola õhuväes kui mereväes, muuhulgas ka merepatrulli eesmärgil. Bundeswehr rendib kahte lennukit langevarjurite koolitamiseks.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077