30. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Autojuhtide alampalk tõuseb pea tuhande euroni

Maist on autoettevõtjetel kohustus maksta autojuhtidele vähemalt 950 eurot ametlikku palka.
Foto: Andras Kralla
Eile allkirjastasid Transpordi Ametühing ja Autoettevõtete Liit kokkuleppe, millega tõuseb autojuhtide alampalk kolme aasta jooksul kokku pea poole võrra, teatas Transpordi Ametiühing.

Alates selle aasta maist tõuseb sektori autojuhtide alampalga miinimum 950 eurole. 2020. aastal tõuseb alampalk omakorda 1000 euroni ning 2021. aastaks 1100 euroni. Praegu on riigisisese veosega tegelevate autojuhtide miinimumpalk 620 eurot.

Transpordi Ametiühingu juhatuse esimehe Üllar Kallase sõnul on sõlmitud leping märgilise tähendusega, sest tagab autojuhtidele legaalse sissetuleku, mis hakkab lähenema sektori tegelikule olukorrale.

„CV-Online palgainfo andmetel on keskmine autojuhi netotöötasu täna 932 eurot kuus. Maksuameti andmetel maksti aga ainult 14% ettevõtetes brutokuutasu rohkem kui 1000 eurot,“ sõnas Kallas.

Ta lisas, et seega on väga suured käärid palgainfo ja ametlikult makstava töötasu vahel ning miinimumtöötasu tõus soodustab veoseveo turul ausama konkurentsi teket.

Kokku lepitud alampalga miinimummäär on laiendatud sektori lepinguga kohustuslikuks täitmiseks kõigile Eesti Vabariigi territooriumil riigisisest veosevedu või kabotaažvedu korraldavale ja selleks tööjõudu rentivale tööandjatele ja töötajatele.

Samuti nendele füüsilisest isikust ettevõtjatele, kellega sõlmitud leping vastab töölepingu tunnustele ja kelle peamiseks lepingust tulenevaks ülesandeks on veosevedu.

Et ettevõtjad sellest palgaleppest ka tõepoolest kinni peaks, plaanib ametiühing taotleda maksuametile õigust teha selle üle järelvalvet. Hetkel on seee õigus vaid tööinspektsioonil. 

Loe sel teemal pikemalt SIIT!

Autor: Äripaev

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077