Autor: Logistikauudised.ee • 22. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Firmaautode erakasutuse maksustamine muutub võimsusepõhiseks

Firmaautode erakasutuse maksustamine muutub võimsusepõhiseks.
Foto: Andras Kralla
Alates uuest aastast muutub ettevõtetele kuuluvate sõiduautode maksustamise põhimõte. Firmaauto erakasutuse arvestamise asemel muutub erisoodustuse maksustamine sõiduauto võimsusepõhiseks ning ära kaob võimalus maksta makse väiksemalt summalt sõidupäeviku alusel.

Ettevõtete sõiduautode erakasutuse maksustamine muutub ettevõtjate jaoks võrreldes seni kehtinud korraga lihtsamaks ning paljudel juhtudel ka odavamaks. Enam ei ole vaja esitada maksu- ja tolliametile sõiduauto kasutamise andmeid. Piisab ettevõtte otsusest, kas sõiduauto erakasutus on lubatud või mitte ning erisoodustuse maksustamine toimub juba vastavalt auto võimsusele, teatas maksu- ja tolliamet. 

 Erisoodustuse summa on leitav lihtsa korrutustehtega: kilovati hind x kilovattide arv. Kilovati hinnaks on 1,96 eurot, üle 5 aasta vanuse sõiduauto puhul 1,47 eurot. See tähendab, et võrreldes senise korraga muutub alla 130-kilovatiste ettevõtetele kuuluvate sõiduautode erakasutuses kasutamine odavamaks ning üle 130-kilovatiste sõiduautode erakasutuselt tekkiv erisoodustus muutub kallimaks. Kui ettevõte endale kuuluvat sõiduautot erakasutuses kasutada ei luba ehk sellega tehakse vaid töösõite, tuleb selle kohta teha märge maanteeameti liiklusregistris. Kui vastavat märget liiklusregistrisse tehtud pole, eeldatakse, et autot saab kasutada erasõitudeks ja sel juhul tuleb tasuda ka maksud erisoodustuselt. Maanteeameti e-teeninduses saab tööauto kasutusotstarvet määrata alates sellest nädalast. Selleks tuleb logida sisse maanteeameti e-teenindusse, valida alamjaotus „Sõiduk“ ning soovitud sõiduki detailvaates vajutada nupule „Töösõitudeks määramine“. Alates 2. jaanuarist on võimalik liiklusregistrisse vajaliku kande tegemiseks pöörduda ka sobivasse maanteeameti teenindusbüroosse.

Uuest aastast ettevõtete sõiduautode maksustamisele kehtivad reeglid:

• Erisoodustus: Kui ettevõtte sõiduauto erakasutus on lubatud, on tegemist erisoodustusega sõltumata auto reaalsest kasutamisest

• Erisoodustuse suurus: Erisoodustuse summa on leitav lihtsa korrutustehtega: kilovati hind x kilovattide arv. Kilovati hinnaks on 1,96 eurot, üle 5 aasta vanuse sõiduauto puhul 1,47 eurot• Sisendkäibemaks: Ainult ettevõtluseks kasutatava sõiduautoga seotud kulutustelt tasutud käibemaksu saab sisendkäibemaksuna maha arvata täies ulatuses, kui maksukohustuslasel puudub maksuvaba käive.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077