Autor: Logistikauudised.ee • 19. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigikogu võttis vastu uue autoveoseaduse

Veokid
Foto: Andras Kralla
Täna võeti Riigikogus vastu autoveoseadus, mille eesmärk on luua kaasaegne ning teiste seadustega kooskõlastatud kord. Uuel aastal jõustuv seadus reguleerib autovedude korraldamist ja kehtestab nõuded autovedudega seotud inimestele ja ettevõtetele.

Riigikogu majanduskomisjoni liikme Erki Savisaare sõnul laiendab seadusemuudatus vastutajate ringi. „Suund on sellele, et juht vastutab peamiselt veose liiklusalase ohutuse eest, ning kõige muu eest vastutavad ühiselt nii veose saatja, vedaja kui ka juht. Seni kehtinud regulatsioonis oli vastutus ainult autojuhil ja see ei ole õiglane. Uue seaduse kohaselt käsitletakse mitmeid toimepandud autoveoalaseid rikkumisi vedaja rikkumisena, sest vedaja korraldab oma veotegevust just juhtide kaudu ning juhtidel puuduvad nii võib kui võimalused nende rikkumiste ära hoidmiseks kui ka avastamiseks. Muudatused aitavad parendada liiklus- ja veoseohutust, kuna vedaja hakkab otseselt tema korraldatud veoseveol toime pandud rikkumise eest vastutama,“ sõnas Keskerakonda kuuluv Erki Savisaar pressiteates.

Uue autoveoseaduse kohta tule kuula täpsemalt juba uue aasta algul, 30. jaanuaril toimuval Autovedajate Aastakonverentsil. Programmi loe siit ja registreeru siin.

Olulise muudatusena hakkab veose saatja samuti kandma vastutust tegevuste eest, mis on nende kontrolli all ning mida täna on kandnud autojuht või vedaja. Samuti laiendatakse veose saatja vastutust ka veose saatedokumentide täitmise ning veose sõidukile paigutamise, kinnitamise või katmisega seotud rikkumiste eest.

Seadusega kaotatakse siseriiklikult autojuhil dokumentide kaasas kandmise kohustus. Uuest aastast peab autojuhil andmete kontrollimiseks kaasas olema isikut tõendav dokument. Veose saatedokumendid võivad olla elektroonilised.

Seaduseelnõuga saad lähemalt tutvuda siin.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077