Autor: Tanel Raig • 6. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Leedus avati esimene riigi ja erasektori koostöös valminud maantee

Leedus avati 4. mail esimene maantee, mis valmis riigi ja erasektori koostöös, kirjutas Baltic-Course.

2009. aastal kiitis Leedu valitsus heaks kuus riigi ja erasektori koostöös valmivat pilootprojekti, millest esimesena valmis Palanga ümbersõit. Leedu Maanteeamet valis projekteerijaks, ehitajaks ja käitajaks  ettevõtted Kauno Tiltai ja Siauliu Plantas. Lepingu maksumus oli 36 miljonit eurot ning tasuvuseks hinnatakse 25 aastat. Ettevalmistusprotsess algas 2011.aasta mai. Ehitustöödega alustati möödunud aasta märtsis ning graafikujärgselt avati maantee liikluseks käesoleval kevadel.

8,25 kilomeetrise ümbersõidu eesmärgiks on suunata transiitliiklus Palanga kuurordist välja poole. Hinnanguliselt läbib suveperioodil linna 75 000 sõidukit , mis on valdavalt Klaipeda sadamasse suunduvad kaubaveokid. Neile, kes soovivad sõita otse Lätti, Sventoij kuurordisse või Palanga lennujaama, lüheneb sõiduaeg. Kohalikud elanikud võidavad hõredamast liiklusest ning õhusaaste ja müratase väheneb.

Esimene riikliku ja erasektori koostöös valminud Palanga ümbersõit on andnud väärtuslikke kogemusi kogu projektiga jätkamiseks. „Investeeri Leetu“ projekti direktor Tadas Jagminase sõnul osales nende meeskond protsessi igas etapis alates hankedokumentide ettevalmistamisest  investoritega läbirääkimiseks.

Leedu parlamenti on esitatud heakskiitmiseks ka juba järgmine projekt, milleks on Vilnius-Utena maantee. Riigipoolse investeeringu suurus oleks 58 miljonit eurot.

Leedus kasvab nõudlus avaliku infrastruktuuri teenuste ning kõrgema kvaliteedi järgi. Seetõttu on paljud  ühinenud riikliku ja erasektori koostöö projektiga, et edendada majandust ja pakkuda vajalikke investeeringuid.

„Investeeri Leetu“ toetab riikliku ja erasektori projektide arengut, nõustades ametkondi, kuidas kaasata uusi investoreid.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077