Autor: Tanel Raig • 17. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Otsused raskete autoveoalaste õigusrikkumiste kohta 

Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium alustas 2014. aasta lõpus ja 2015. aasta alguses haldusmenetlust 25 vedaja suhtes, kelle autovedude kontrollimisel avastati korduvaid raskeid autoveoalaseid õigusrikkumisi.

Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumis (MKM) toimunud käesoleva aasta esimesel autokaubaveo komisjoni koosolekul vaadati läbi haldusmenetluse raames MKM-ile esitatud selgitused vedajatelt, kelle korraldatud autovedudel oli järelevalve käigus avastatud raskeid autoveoalaseid õigusrikkumisi, mille eest on vedajat või vedu teostanud autojuhti karistatud.

Raskematest rikkumistest esines enim auto või autorongi lubatud täismassi üle 20 protsendi ületamisi ning autojuhtide sõidu- ja puhkeaja nõuete raskeid rikkumisi. 25-st vedajast üheksal avastati rasked õigusrikkumised rahvusvahelistel autovedudel välisriikides ning 16-l vedajal riigisisestel vedudel.

Vedajatel oli võimalus esitada MKM-ile kirjalik seletus õigusrikkumiste ja vedaja poolt tarvitusele võetud abinõude kohta rikkumiste edaspidiseks vältimiseks.

Vedajate selgitusi arvesse võttes tegi autokaubaveo komisjon järgmised otsused:

 1. ühe vedaja osas, kelle autovedudel tuvastati korduvaid auto või autorongi lubatud täismassi üle 20 protsendi ületamisi, otsustas komisjon teha MKM-ile ettepaneku peatada ühe sõiduki osas tegevusloa kehtivus kaheks kuuks;2. ühe vedaja osas, keda oli karistatud sõidu- ja puhkeaja nõuete raske rikkumise eest, otsustas komisjon teha ettepaneku Tööinspektsioonile teostada selle vedaja juures põhjalikum kontroll autojuhtide sõidu- ja puhkeaja nõuete täitmise ning selle kohta peetava arvestuse kohta;3. kaheksa vedaja raskete õigusrikkumiste osas otsustas komisjon teha ettepaneku ERAA-le kui autoveo tegevusloa andjale kontrollida nende vedajate vastavust vedaja tegevusalal tegutsemiseks kehtestatud nõuetele.

Autokaubaveo komisjon on moodustatud majandus- ja kommunikatsiooniministri käskkirjaga ning komisjoni töö eesmärk on vaadata läbi ja kontrollida autovedude korraldust reguleerivate õigusaktide ja rahvusvaheliste kokkulepete rikkumiste juhtumid ning teha raskete autoveoalaste rikkumiste ilmnemisel pädevatele asutustele ettepanekuid rikkujate osas asjakohaste meetmete rakendamiseks, et tagada autovedudel aus konkurents, liiklusohutuse tõhustamine ja õigusaktide järgimine. Komisjoni kuuluvad MKM-i, Tööinspektsiooni, Politsei- ja Piirivalveameti, Maanteeameti, Eesti Rahvusvaheliste Autovedajate Assotsiatsiooni ja Autoettevõtete Liidu esindajad.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077