• 11.08.14, 11:59
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

II kvartalis kasvas majandus 2,2%

Esialgsetel andmetel kasvas Eesti sisemajanduse koguprodukt (SKP) 2014. aasta II kvartalis eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes 2,2%, teatas statistikaamet.
Uudis on rõõmustav, kuna I kvartalis majandus ootamatult langes 1,9 protsenti.
Sesoonselt ja tööpäevade arvuga korrigeeritud SKP suurenes I kvartaliga võrreldes 0,5%.
Esialgsetel andmetel panustas SKP kasvu enim Eesti majanduse suurim tegevusala töötlev tööstus, kusjuures olulisima panuse selleks andsid puidu- ning koksitööstus. Samal ajal pidurdas töötleva tööstuse lisandväärtuse kasvu jätkuvalt peamiselt elektroonikaseadmete ning keemiatoodete tootmise tegevusalade lisandväärtuse kahanemine.
Võrreldes eelmise aasta sama ajaga suurenes 2014. aasta II kvartalis töötleva tööstuse tööstustoodangu uute tellimuste rahaline maht (viimati kasvasid tellimused samasuguses võrdluses möödunud aasta II kvartalis). Siiski vähenes nõrga välisnõudluse tõttu jätkuvalt nii töötleva tööstuse kui ka kogumajanduse kaupade eksport. 2014. aasta II kvartalis kahanes kaupade väljavedu hinnamõjusid arvesse võttes neljandat kvartalit järjest. Tänavu II kvartalis oli vähenemine 3,5%. Kaupade import kahanes hinnamõjusid arvesse võttes 0,5%.
Enim pidurdas Eesti majandust kinnisvaraalane tegevus, seda peamiselt kiirelt kasvanud hindade tõttu. Esialgsete arvestuste kohaselt mõjutas SKP kasvu oluliselt ka netotootemaksude koosseisu kuuluvate aktsiisimaksude ning käibemaksu laekumise kasv.
Autor: aripaev. ee

Seotud lood

Uudised
  • 11.08.14, 12:02
Vitsur: ootasin ekspordi taastumist
Statistikaameti täna hommikul avaldatud teade Eesti majanduse pöördumisest kasvule tuli LHV peaanalüütikule Heido Vitsurile üllatuseks, sest tugevaid näitajaid selle lootmiseks polnud.
Uudised
  • 11.08.14, 15:01
Ministeerium hoiatab: SKPd ei saa võrrelda
Täna avaldatud majanduskasvu näitajad põhinevad korrigeeritud sisemajanduse koguprodukti (SKP) aegreal, mis avalikustatakse täies pikkuses 8. septembril. Seetõttu tuleb olla ettevaatlik nende näitajate võrdlemisel seni avaldatud andmetega, teatas rahandusministeerium.
Uudised
  • 12.05.14, 23:42
Transpordisektor töötab tühikäigul. Majanduse pidur viis kvartalit järjest
Tänavu I kvartalis langusesse jõudnud Eesti sisemajanduse koguprodukti (SKP) suurimate pidurdajate hulka kuulub viiendat kvartalit järjest transpordisektor.
  • ST
Sisuturundus
  • 10.10.24, 16:11
Lahendus ettevõtte juhile võlgade haldamiseks – Infopanga võlaregister
Juhid puutuvad sageli kokku keeruliste võlgnike ja hilinenud maksetega, mis võivad mõjutada rahavoogu ja tekitada stressi. Võlgnikega tegelemine on aeganõudev ja koormav, eriti kui kaasnevad meeldetuletused, vaidlustused ja võlgnike passiivsus. Infopanga võlaregister aitab aga juhtidel hallata võlgnevusi kiiremini ja lihtsamalt, säästes nii aega kui ka närve.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Logistikauudised esilehele