Autor: Tanel Raig • 2. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sadama tulud vähenevad

Tallinna Sadama nõukogu kinnitas eelmise aasta majandustulemused, mille järgi oli ettevõtte müügitulu eelmisel aastal languses, küll aga maksti riigile välja rekordilised dividendid 33,8 miljoni euro ulatuses.

Riigile kuuluva Tallinna Sadama eelmise aasta müügitulu oli 88,6 miljonit eurot. Aasta varem oli sadama käive 89,2 miljonit eurot. Puhaskasum on olnud vastavalt 32,8 miljonit eurot ja 36,4 miljonit eurot. Tallinna Sadama nõukogu esimees Neinar Seli tõstis esile, et ettevõte maksis eelmisel aastal riigile rekordilises mahus dividende summas 33,8 miljonit eurot, millele lisandus 9 miljoni euro suurune tulumaks. Samuti tehti läbi aegade üks suuremaid ühekordseid investeeringuid Eesti transpordisektorisse, kui soetati 50 miljoni euro eest jäälõhkuja Botnica. Tänavu plaanib riik sadamast võtta veelgi enam dividende, 40 miljonit eurot.

Seli hinnangul on Tallinna Sadama aastatepikkune arendus- ja investeerimistegevus Muuga sadama kujundamisel kaubale lisandväärtust pakkuvaks Läänemere sõlmjaamaks õigustanud. “Selle aasta alguses käivitus Eesti mahukaima logistikaprojektina konteineriliin Muuga ja Kaluga Mitsubishi koostetehase vahel,” märkis nõukogu esimees. “Samuti on maailma juhtivaid logistika- ja käitlusettevõtteid Katoen Natie alustanud Muugal oma logistikakeskuse rajamist, mille esimese etapi investeeringu maht on 30 miljonit eurot,“ tõi Seli näited.

Tallinna Sadama nõukogu esitab kinnitatud ning KPMG auditeeritud majandusaruande tutvumiseks üldkoosolekule, kes teeb valitsusele ettepaneku ettevõtte dividendimakse kinnitamiseks. Tänavuses riigieelarves on Tallinna Sadama dividendimakseks planeeritud 40 miljonit eurot, millele lisandub tulumaks summas 10,6 miljonit eurot.

2013. aastaks prognoosib Tallinna Sadam tegevustulude 20-protsendilist kasvu 104 miljoni euroni, prognoositav puhaskasum on 38 miljonit eurot. Oodatav käideldava kaubamahu kasv on 4 protsenti 30 miljoni tonnini ning sadamat läbivate reisijate arvu kasv 5 protsenti 9,17 miljoni reisijani.

Eelmine aasta lõppes Tallinna Sadamale 19%-lise kaubamahtude vähenemisega. Vaatamata prognoosile, et tänavu kaubamahud tõusevad 4%, on ka tänavuse aasta esimese kahe kuuga sadama kaubamahud 5% languses.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077