Autor: Anu Jõgi • 11. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

SEB: millest kasvas sisenõudlus

SEB majandusanalüütik Ruta Arumäe sõnul selgub neljanda kvartali SKP andmetest, miks sisemajanduse nõudlus ootamatult kiirelt kasvas – selle põhjustasid valitsussektori suurenenud kaitseotstarbelised kulutused.

Neljanda kvartali SKP andmetest saime Arumäe sõnul teada , et selles kvartalis oli SKP kiirenemise taga ühekordseid tegureid.

"Sealhulgas saime teada, miks sisemajanduse nõudlus ootamatult kiirelt kasvas - selle põhjustasid valitsussektori suurenenud kaitseotstarbelised kulutused," nentis ta. "Ilmselt on tegemist ühekordse teguriga neljandas kvartalis, mille arvel 2013. aasta esimese kvartali kasv nõrgemaks jääb.

"Kas ülejäänud sektorite kasv selle osa tasakaalustab või jääb esimese kvartali kasv nõrgemaks, ei oska praegu täpselt prognoosida," lisas ta. "Aktsiisimaksu laekumine enne oodatavat tõusu oli ühekordselt SKPd suurendav asjaolu."

Neljanda kvartali majanduskasvu pilt sektoriti on üsna kummaline, st mitte kuigi suures kooskõlas siiani avaldatud näitajatega, tõdes Arumäe.

See teeb nendest järelduste tegemise keeruliseks. "Kasvu vedavad sektorid olid tavapäratud ning ootamatud – veondus ja laondus, info ja side ning haldus- ja abitegevused ning ka kiire kasv majutuses," nentis ta.

Ruta Arumäe kommentaar:

Ebatavaliselt suur kasv ebatavalistes sektorites oli seotud suurte hinnakõikumistega. Veonduse ja laonduse suur lisandväärtuse kasv tulenes asjaolust, et transpordisektoris hinnad pea sama palju langesid. Ehk siis koguste poolest muutused tegelikkuses kuigi suured ei ole. See on juba rohkem kooskõlas varasemate andmetega ekspordi ning reisiteenuste kohta, mis suhteliselt tagasihoidlikult suurenesid. Hinnad kõiguvad transpordisektoris kvartaliti väga palju ning näiteks eelmise aasta teises kvartalis oli veondus kõige suurem langeja lisandväärtuse poolest, samuti hindadest tulenevalt. 

Ka majutuse suures kasvus oli veidi süüdi hindade langus, kuid seal polnud see nii märgatav. Majutuse suur lisandväärtuse kasv ning samaaegselt majutatute arvu mitte kuigi märkimisväärne kasv tähendavad ilmselt seda, et majutusettevõtetes on suudetud turistidele rohkem teenuseid maha müüa. Mis on muidugi igati tore.

Ka ekspordi- ja impordihindade arengud olid veidi ebasoodsas suunas Eesti poolt vaadatuna, mis töötleva tööstuse lisandväärtuse langust veidi suurendas.

Haldus- ja abitegevuste suur kasv tähendas mitmesuguste seadmete rentimise kasvu ning ka tööjõu vahendamise suurenemist.

Kokkuvõttes - pilt majanduse väljavaadete osas läks nende uute andmete valguses veidi hägusemaks kui see siiani oli.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077