Autor: Tanel Raig • 30. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Autojuhid rahulolematud väikese palgatõusuga

Transpordi ja logistikasektoris on palganumbrites toimunud võrreldes möödunud aastaga märkimisväärne palgatõus. Töötajate värbamisega tegelevad ettevõtted aga hoiatavad, et autojuhid on oma palgaga endiselt rahulolematud ning muutmist vajab eriti põhipalga osa.

Oktoobris ilmunud Äripäeva infoleht Transport ja Logistika tegi ülevaate transpordi ja logistikasektori palkadest. CV Keskus koostab statistikat, milles arvestab tööotsija oodatavat palka, reaalselt makstavat palka ning tööpakkumistes pakutavat palka. Nii laotöölise kui autojuhi keskmine brutopalk on aastaga kasvanud paarisaja euro võrra. CV Keskuse turundusjuht Laura Tammeorg nendib siiski, et ettevõtted peaksid jätkuvalt tegema korrektuure põhipalgas, kuna rahulolematus autojuhtide põhipalgaga on suur. „Tavaline on olukord, et töökohale kandideerijaid on palju, kuid nende ootused palgale ja pakutavatele tingimustele on tunduvalt suuremad, kui ettevõtted suudavad pakkuda,” selgitas Tammeorg.

Aktiivsete CVde hulk transpordi ja logistika valdkonnas on CV Keskuse andmebaasides aastaga kasvanud 4000 võrra. Uusi väljakutseid on hakanud otsima ka need töötajad, kes eelnevalt turu madalseisust tingituna tugevalt oma kohast kinni hoidsid - otsitakse paremaid töötingimusi, huvitavamaid väljakutseid ning ka vaheldust, rääkis Tammeorg. Ka kandideerijaid jagub. Septembris kandideeriti CV Keskuse 194-le transpordi ja logistika valdkonna tööpakkumisele 8401 korral, ehk keskmiselt 43 kandidaati ühele töökohale. „43 kandidaati näitab, et selles valdkonnas ei ole tööjõupuudust, pigem võiks tööpakkumisi veel rohkem olla,” leidis Tammeorg.

Tööpakkumiste arv on aga valdkonnas hakanud näitama vähenemise tendentsi. Kui kuni juunini oli tööpakkumisi iga kuu rohkem kui möödunud aastal, siis alates juulist jääba pakkumiste arv eelmisele aastale alla.

Tööotsijate kõrgeid palgaootusi transpordi ja logistika valdkonnas kinnitas ka CV Online turundusjuht Heikko Gross. Ta tõdes, et maikuus töötajate ja tööotsijate hulgas läbi viidud uuringust selgus, et transpordi valdkonnas töötabate inimeste palgaootused on keskmisest veidi kõrgemad. Kui kõigist küsitletutest prognoosis 2012. aasta teises pooles palgatõusu 23% töötajatest, siis transpordisektoris ootas palgatõusu 27% küsitletutest. 2013. aastal ootab palgatõusu 45% kõigist küsitletutest, transpordisektoris on järgmisel aastal palgatõusu ootused 49% vastanutel. Ta lisas, et ka tööandjad on tagasisides nentinud, et tänavu tuntakse võrreldes eelnevate aastatega oluliselt suuremat survet palgatõusuks ning uute töötajate leidmine on seetõttu muutunud senisest keerulisemaks.

Tööandjad väga järske palgatõuse siiski planeerima ei kipu. Mais viis Tööandjate Keskliit läbi ka tööandjate palgauuringu. Selle raames vastas küsimustele ka 15 veonduse ja laondusega seotud ettevõtet. „Andmetele otsa vaadates, oli näha, et need, kes eelmisel kuuel kuul põhipalka olid korrigeerinud (peamiselt tõstnud), seda järgmisel kuuel kuul enam teha ei plaaninud ja vastupidi, kes ei olnud palku tõstnud, need kavandasid seda,” rääkis Tööandjate Keskliidu palgauuringu juht Kadri Seeder. Uuringust tuli aga välja, et keskmine palgatõus jäi 5% ringi ja ka see ei pruukinud puudutada kõiki ametialasid. Oli ka suuremaid kavandatavaid tõuse, aga need olid pigem erandlikud, lisas Seeder.

Ülevaadet transpordi- ja logistikasektoris tööandjate pakutavatest ja töövõtjate küsitavatest palkadest vaata Äripäeva infolehest Transport ja Logistika.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077