Autor: Harry Tuul • 30. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Krajbanka pankrott tõmbab kaasa airBalticu

Läti rahvusliku lennukompanii airBaltic päästmisplaan võib läbi kukkuda, kui ettevõtte erainvestorid Baltijas aviacijas sistemas (??S) ei leia raha, mille nad lubasid ettevõttesse kanda ja riigil segavad lisaraha panustamist juriidilised takistused, kirjutab ajaleht Diena.

Kuigi valitsuse esindajad kinnitavad, et Snorase suuromanduses olnud Krajbanka kokkukukkumine ei mõjuta olukorda airBalticus, kuna suuri rahalisi vahendeid ettevõttel pangas ei olnud, võib löök tulla teiselt poolt. Vastavalt lennufirma päästeplaanile peab BAS enne 15. detsembrit panustama ettevõttesse 37 miljonit latti, kuid kuna BASi peamisteks laenuandjateks olid just Snoras ja Krajbanka, võib oletada, et vajalikku summat ei õnnestu leida.

Riigi võimalus airBalticusse raha süstida on samuti piiratud. Vastavalt kokkuleppele on riigil õigus omandada ettevõte 1 latiga, kui BAS ei täida oma kohustust. Kuigi riigile on see soodne, võib see praeguses olukorras siduda hoopis käed, arvestades pankade päästmisvajadust. Samuti on juriidilisest vaatevinklist keeruline BASi osa omandamine ning raha paigutamine enne selle küsimuse lahenemist, on riskantne.

Jaga lugu
Logistikauudised.ee toetajad:
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077