Autor: Jaana Pikalev • 22. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Postiturg muutuste eel?

2010. aasta posti- ja kullerteenuste turul suuri muutusi kaasa ei toonud ning suurtel turuliidritel positsioon säilis, samas on asjaosalised märkinud, et sel aastal on märke väikestest turumuutustest.

Konkurentsiameti koostatud postside aruandest selgub, et postiteenuse osutajate arvus mullu suuri muudatusi ei toimunud. Aasta jooksul ei esitatud ühtegi tegevusloa taotlust, kuid registreeriti mõned uued kullerpostiteenuse, otsepostiteenuse ja perioodilise väljaande edastamise teenuse osutajad.

Vaata lisaks

2010. aasta kullerpostiteenuste käive, nii siseriiklik kui ka rahvusvaheline, oli 28,6 mln eurot, mis on eelmise aastaga võrreldes 20% enam. Saadetisi edastati 2010. aastal kokku 3,8 miljonit tükki, mis on võrreldes eelneva aastaga 31% rohkem.

Siseriiklikult olid suurimad teenuseosutajad 2010. aastal teenuste mahu suuruse järjekorras Eesti Post, DPD, Itella ja G4S. Nende kolme ettevõtte käes oli ligi 95% turu mahust. Kokku oli aktiivseid teenuseosutajaid 18, seega 5% turust oli 14 teenuseosutaja käes.

Mullu teatas postiteenuste alustamisest kuus firmat. Rahvusvahelise teenuse osutamisel olid 2010. aastal turuliidrid teenuste mahu suuruse järjekorras DPD, Itella, DHL, EKLT ja TNT kogumahuga 93% turust. Aktiivseid teenuseosutajaid oli kokku 12, mis tähendab, et 7% turu mahust oli seitsme teenuseosutaja käes. Siseriikliku kullerpostiteenuse osakaal 2010. aastal oli 62% ja rahvusvahelise teenuse osakaal 38%.

Mullu ühtegi tegevusloa taotlust postiteenuste osutamiseks ei esitatud. Samas esitas kuus ettevõtet teate postiteenuse alustamise kohta (A! Veod OÜ, AS G4S Eesti, Nordic Parcel OÜ, Estlantic OÜ, Ramant Ehitus OÜ ja WellsWay OÜ). Selle tulemusel lisandus viis kullerpostiteenuse osutajat, kaks otsepostiteenuse osutajat ja üks perioodilise väljaande edastaja (kaks ettevõtet osutab mitut postiteenust).

2010. aastal kustutati registrist üheksa postiteenuse osutajat: AS G4S Sularahakeskus, AS G4S Ida-Eesti, AS G4S Lääne-Eesti (kõigi kolme tegevus läks üle G4Sile), D2D OÜ, Helmacum OÜ, OÜ Mulder Invest, OÜ Scandiamant, P. Dussmann Eesti OÜ ja AS Securitas Eesti.

Postiteenuste kogukäive jäi ligikaudu samale tasemele mis 2009. aastal. Kullerpostiteenuse osakaal jätkas kasvu, tõustes 2009. aasta 37 protsendilt postiteenuste kogukäibest 45 protsendile.

Aktiivselt on turul 22 kullerfirmat. Postside turu käive tervikuna oli 2010. aastal 64,0 miljonit eurot (1,0 mld krooni), mis on eelneva aastaga võrreldes sisuliselt sama. Teenuste tasandil moodustab kullerpost ligi poole käibest (45%), samal ajal kui universaalse postiteenuse (UPT) käibe osakaal on langenud 16% tasemele, olles sama suur kui kirisaadetiste edastamise teenus. Aastatel 2007 ja 2008 oli UPT osakaal kogu postside käibest umbes 55%.

2010. aasta lõpu seisuga oli majandusregistris registreeritud 35 kullerpostiteenuse osutajat, kellest reaalselt osutas teenust 22 ettevõtet.

Aruande koostamise ajaks ei õnnestunud konkurentsiametil saada 2010. aasta kohta käivaid andmeid Ida-Viru Kuller OÜ, Kiirkuller FFW Tallinn OÜ ja K-Kiirkuller OÜ kohta. Samas on konkurentsiametil informatsioon, et Ida-Viru Kuller OÜ lõpetas mullu II kvartalis postiteenuste osutamise ning Bring Express Eesti OÜ võttis üle Kiirkuller FFW Tallinn OÜ tegevuse. K-Kiirkuller OÜ pole andmeid edastanud kahel aastal, millest võib järeldada, et ettevõte on postiteenuste pakkumise lõpetanud.

 .

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077