Autor: Jaana Pikalev • 8. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sünge nägemus Euroopa sadamates

Euroopa kaubavahetuse kasv on süvamere sadamates jätkuvalt nõrgenenud ja "läheb ainult hullemaks", kirjeldab üks meeskond analüütikuid.

Euroopa Sadamate jälgimise raport, mille koostas Hacketti Assotsiatsioon ja Bremeni majanduse- ja logistikatalituse Instituut (ISL), näitab, et Euroopa impordimaht jõudis mais 1,99 miljoni TEUni samas kui ekspordimahud on 1,44 miljonit TEUd. See on vastavalt 1,5% ja 1,9% kasvu võrreldes aprilli numbritega, kuid samas on need numbrid langustrendis võrreldes kõrgperioodi märtsi konteinervedude mahtudega, vahendas uudisteportaal IFW.

Hackett Assotsiatsiooni asutaja Ben Hacketti sõnul võib languse süüks pidada võlakriisi langenud Kreekat, Itaaliat ja ka Hispaaniat, mis on hävitanud senise vähesegi tarbijate usalduse. "Oleme silmitsi võlakriisiga Itaalias, Hispaanias, Portugalis ja Iirimaal, nendes riikides on vaja oluliselt kohandada maksupoliitikat ning järele mõelda, kas Euroopa Liit saab neid riike päästa," ütles Hackett. "Võlakriiside tulemusena on süvenenud tarbijate ebakindlus ning vähenenud sisseostud, see võib tähendada vaikimisi järgmist suurt majanduslangust," lisas ta.

Kaubavahetuse nõrgenemine jätkub, lisavad analüütikud kuue suurima Euroopa konteinersadamate näitel. Raport prognoosib väliskaubanduse kasvamist 2011. aastal kuni 9%, mis jääb siiski alla mullusele 12,9% kasvule. Analüütikud ootavad jooksvalt kuult veelgi tagasihoidlikumat tulemust.

"Näha on, et Aasia eksport aeglustub. Euroopa impordikasv võib jääda 7% piiridesse või isegi madalamale ning ekspordikasv on marginaalselt suurem, vaid 8%. See arvestab ka suuremaid tagasilööke Kreeka kriisist," sõnas Hackett.

Lühiajalises perspektiivis on konteinervedude mahud stabiilsed kuni oktoobrini, mil algab merevedude madalhooaeg. "Tööstuste jaoks on käesoleva aasta raske sarnaselt nagu 2009. aastagi," lisas Hackett.

Jaga lugu
Logistikauudised.ee toetajad:
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077