Kütusekriis Venemaal halvab logistikat ja upitab hindu

Kriitilisele tasemele jõudnud kütusenappus mõjutab kõiki Venemaale suunduvaid ja sealt teele pandud koormaid ning upitab veohinda üles.

Venemaal tegutsev logistikafirma Move One teatas täna oma klientidele ja partneritele, et Venemaalt pärit ja sinna saadetavad kaubad jäävad tõenäoliselt hiljaks, samuti peab klient arvestama kallineva veohinnaga, sest riigis on kütusenappus.

Reutersi andmeil süveneb kütusenappus veebruarist saadik, mil valitsus otsustas kodumaisele kütusele hinnapiiri seada. See pani aga tööstused kütust eksportima. Peaminister Vladimir Putin teatas 9. veebruaril naftafirmade juhtidega kohtudes, et diislikütuse hind on riigis liiga kõrge, näpuviibutus vallandas naftafirmade vahel hinna alandamise võidujooksu.

Puudus jõudis kriisini möödunud nädalal, mil pea kõik Altari regiooni eratanklad Kasahstani ja Mongoolia piiri ääres kütusest tühjaks said. Teised müüvad soovijaile vaid 20 liitrit sõiduki kohta.

Kriitilisel tasemel on kütuse saadavus ka mujal riigis, kaasa arvatud Peterburi regioonis. Financial Times´i andmeil on nappusest puudutatud vähemalt 10 regiooni. Mõjutab kriis kõiki maanteed mööda ning meritsi saabuvaid kaupu.

Maailma suurim tootja otsustas seetõttu alates maist piirata naftatoodete eksporti. "Saime eelmisel aastal maailma suurimaks naftatootjaks. Me ei saa endale lubada, et meie riigis on nafta või selle saaduste puudus," vahendas FT möödunud nädalal Putini sõnu kabinetiistungilt.

Jaga lugu:
Seotud lood
LOGISTIKA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad logistikauudised igal nädalal enda postkasti.

Logistikauudised.ee toetajad:

Tõnu Tramm
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Hedi Meigas
Hedi MeigasSündmusedTel: 5384 5159
Ana Madismäe
Ana MadismäeReklaamimüügi projektijuhtTel: 545 60 150