Rivo Sarapik • 25. veebruar 2011
Jaga lugu:

Jää toodab Vene sadamaile miljoneid kahju

Vene sadamad kaotavad miljoneid dollareid Soome lahe raskete jääolude tõttu. Olukord on viimaste aastate karmim.

Eile ootas Soome lahe idasadamates jäävangist pääsemist 45 alust, pooled neist ootasid päikeseloojangut Peterburi sadamas. Sadama ametnike teatel ulatub jää paksus kohati ühe meetrini ehk on topelt või enamgi paks kui aasta tagasi, vahendas Vedomosti.ru.

Kuna laevad ei saa vabalt liikuda, kannatavad kahju sadamad. Näiteks Peterburi sadama konteineriterminal First Container Terminal käitles mullu veebruaris 3000 TEUd konteinereid päevas, tänavu on ette tulnud päevi, kus maht ulatub sellest pooleni. Kuu lõpuni võtab terminal vastu 50 laeva ehk 10 vähem kui mullu.

Raskete jääolude tõttu viibivad ka tarned paar päeva. Sel aastal on olukord ühe laevaliini anonüümse allika sõnul Soome lahes keerulisem kui viimastel talvedel. Olukorda võib tema hinnangul võrrelda 2006. aasta talvega, kui laht jäätus enam kui 1,5 kuuks. Stividorid võivad tema arvutuste kohaselt tänavu käibest 10 mln dollarit kaotada.

Grimex Trade & Logistics tegevjuhi Dmitry Vassiljevi sõnul võib veebruaris sadamate mahud jääda veerandi võrra jaanuarile alla.

Jaga lugu:
Seotud lood
LOGISTIKA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad logistikauudised igal nädalal enda postkasti.

Logistikauudised.ee toetajad:

Enimloetud
Tõnu Tramm
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80tonu@logistikauudised.ee
Lilia Roos
Lilia RoosReklaami projektijuhtTel: 585 485 10lilia.roos@aripaev.ee