Autor: Rivo Sarapik • 19. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kallas: lennujaamadele seatakse tasemenõuded

Euroopa Komisjoni asepresidendi Siim Kallase sõnul tuleb lumetormidest tingitud seisakute vältimiseks viia Euroopas sisse lennujaamade kvaliteedinõuded.

Asepresident Kallas: „Vulkaanipurske tagajärjel tekkivat tuhapilve on lennundusspetsialistidel pea võimatu ette näha, kuid talv tuleb igal aastal ja meil tuleb selleks valmis olla. Lennundussektor peab kavandama ja rakendama abinõud ettenägematus olukorras tegutsemiseks. Eelkõige tuleb meil Euroopa lennujaamades reisijate huvides kehtestada teeninduse ja selle kvaliteedi miinimumnõuded. Need nõuded esitatakse õigusakti ettepanekutes esimese poolaasta lõpupoole nn lennujaamapaketis.”

Lennujaamade esindajad rääkisid tänasel kokkusaamisel Kallasega oma kogemustest ja seisukohtadest, samuti olukorda mõjutanud asjaoludest ja puudujääkidest juhtunuga seoses. Lumerohkus sattus ühele kõige kiiremale ajale aastas ja tabas lennujaamu, mis töötavad peaaegu suutlikkuse piiril. Paljudel juhtudel oli lumekoristus liiga aeglane. Heathrow – üks suuremaid ja olulisemaid lennuliikluse sõlmpunkte ELis – oli suletud mitu päeva. See mõjutas ka teiste lennujaamade tegevust, sest need toimivad ühtses süsteemis. Reisijate teavitamine oli liiga aeglane ja ei suutnud ära hoida pikka ooteaega lennujaamades. Jäätõrjevedeliku lõppemise oht halvas ja aeglustas lennujaamade tööd.

Transpordiküsimuste eest vastutav Euroopa Komisjoni asepresident Siim Kallas kohtus täna Brüsselis Euroopa suuremate lennujaamade peadirektoritega, et arutada detsembris lennujaamades tugeva lumesaju tõttu tekkinud probleeme ja nende vältimist edaspidi. Halb ilm sundis osaliselt või täielikult sulgema suuremaid lennujaamu, mis häiris tugevasti lennuliiklust kogu Euroopas.  Mitu tuhat reisijat pidid öö veetma lennujaamades ning 35 000 lendu tühistati. See on rohkem kui kogu 2009. aasta jooksul ärajäänud lendude arv kokku. Komisjon esitab konkreetsed meetmed, et lahendada kõige olulisemad küsimused esimese poolaasta lõpupoole avaldatava nn lennujaamapaketi raames. 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077