Autor: Rivo Sarapik • 10. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pank: Eesti automüük kasvab tänavu 35% võrra

Nordea Liisingu juhatuse esimehe Silver Kuusi prognoosil kasvab Eestis tänavu uute sõiduautode 12 000 uue sõidukini. Buumiaastate tasemeni jõudmine võib aga võtta kuni viis aastat.

Silver Kuusi kommentaar.

Kuigi tervikuna oli 2010. esimene sügavast kriisist väljumise aasta, pööras Eesti uute sõidukite müügiturg selgelt tõusulainele alates maikuust. Eesti turul müüdud ligikaudu 11 000 uut sõidukit vastas Nordea Liisingu ootustele, andes turukasvuks tervikuna ligi 13%. Kiiremat kasvu ohjasid eratarbijate väga madal tarbimiskindlus ja kõrge tööpuudus.

Olulise muutuse tegi läbi tarbijate ostukäitumine - enam osteti soodsamaid ja kasutatud autosid. Käesoleval aastal ootame uute sõidukite müügiturul tugeva kasvu jätkumist. Ootame kasvutempot suurusjärgus 25-35%. Nordea Liisingu prognoosi kohaselt müüakse käesoleval aastal Eesti turul 14 000 - 15 000 uut sõidukit, sealhulgas ligi 12 000 uut sõiduautot.

Kasvu veavad nii ettevõtete kriisijärgselt samm-sammult taastatavad autopargid, loomulik autode vananemise ja sellest tulenev vahetusprotsess kui ka eratarbijate järjest enam paranev tarbimiskindlus ning suurenevad rahalised vahendid. Sealhulgas kasvab sõidukite ostmine liisingfinantseerimise vahendusel, millele aitavad kaasa liisingfirmade suurem rahapakkumine ja paranevad finantseerimistingimused, samuti eratarbijate ja ettevõtete kindlustustunde kasv ning sellest tulenevalt julgemad krediitide kaasamise otsused.

Lähiaastatel toimub uute autode müügi taastumine Eesti majandusruumi suurusele ja rikkusele vastavale tasemele ehk 15-20 tuhande uue sõidukini. 2007.-2008.aasta kõrgkonjunktuuri müügimahud 25-30 000 uut sõidukit oli selgelt üle paisutatud ning sellel tasemel naasmist pole oodata enne kolme-viie aasta möödumist.

Jaga lugu
Logistikauudised.ee toetajad:
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077