Autor: Tea Taruste, kaasautor • 25. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaubavahetus Rootsiga kasvas tublisti

Augustis võrreldes aastatagusega kasvas kaupade eksport jooksevhindades 37% ja import 34%, teatas statistikaamet. Eksport Rootsi suurenes 67%, import Rootsist aga kahekordistus.

Augustis eksporditi sinna 1,8 miljardi krooni (112 miljoni euro) eest kaupu - millest suurema osa moodustasid elektriseadmed, puit ja puittooted ning mööbel.

2010. aasta augustis eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 11,2 miljardi krooni (713 miljoni euro) väärtuses ja imporditi Eestisse 12,2 miljardi krooni (781 miljoni euro) eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 1 miljard krooni (67 miljonit eurot), mis mõnevõrra suurenes 2009. aasta augustiga võrreldes.

Peamised riigid, kust Eestisse augustis kaupu imporditi, olid Soome (16% Eesti koguimpordist), Saksamaa ja Rootsi (kumbki 12%). Enim suurenes kaupade sissevedu Soomest ja Rootsist. Soomest imporditi peamiselt mineraalkütuseid (sh naftaõlid) ning elektriseadmeid, Rootsist elektriseadmeid ning sõidukeid ja nende osi.

Kokkuvõttes eksporditi Eestist augustis enim masinaid ja seadmeid (23% Eesti koguekspordist), mineraalseid tooteid (13%) ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu (10%). Võrreldes eelmise aasta augustiga suurenes masinate ja seadmete eksport 71%. Puidu ja puittoodete eksport suurenes 58% ning põllumajandussaaduste ja toidukaupade eksport 45%.

Imporditi aga enim masinaid ja seadmeid (24% Eesti koguimpordist), mineraalseid tooteid (18%) ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu (12%). Võrreldes 2009. aasta augustiga kasvas masinate ja seadmete import 90%. Oluliselt suurenes ka metalli ja metalltoodete import.

Tänavu kaheksa kuu jooksul (jaanuar-august 2010) kasvas kaupade eksportkäive Eestist 26% ning importkäive Eestisse 21% võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. Eurostati andmetel kasvas kogu Euroopa Liidu eksport ja import samal ajal kumbki 22%.

 

 

Autor: Tea Taruste

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077