Autor: Rivo Sarapik • 24. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti import kasvab Lätist kiiremini, Leedust aeglasemalt

Poolaastaga kasvas Eesti import-eksport vastavalt 20 ja 22% võrra. Läti sissevedu kasvas samal ajal 8% võrra.

Juunis kasvas kaupade eksport jooksevhindades 7% ja import 22% eelmise aasta juuniga võrreldes, teatab Statistikaamet. Enim suurenes masinate ja seadmete, transpordivahendite ning metalli ja metalltoodete sissevedu.

Tänavu juunis eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 10,2 miljardi krooni (651 miljoni euro) väärtuses ja imporditi Eestisse 12 miljardi krooni (764 miljoni euro) eest. Eksport suurenes 0,6 miljardit krooni (41 miljonit eurot) ja import 2,2 miljardit krooni (138 miljonit eurot) võrreldes 2009. aasta juuniga. Kaubavahetuse puudujääk oli 1,8 miljardit krooni (113 miljonit eurot), mis oli seitse korda suurem kui eelmise aasta juunis.

Eestist eksporditi juunis enim masinaid ja seadmeid (21% Eesti koguekspordist), mineraalseid tooteid (13%) ning puitu ja puittooteid (11%). Võrreldes eelmise aasta juuniga suurenes kõige rohkem masinate ja seadmete ning puidu ja puittoodete eksport. Samas vähenes oluliselt mineraalsete toodete (sh kütuste) väljavedu. Masinaid ja seadmeid ning puitu ja puittooteid eksporditi peamiselt Rootsi ja Soome, mineraalseid tooteid Lätti ja Ameerika Ühendriikidesse.

Juunis imporditi Eestisse kõige rohkem samuti masinaid ja seadmeid (22% Eesti koguimpordist), mineraalseid tooteid (16%) ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu (11%). Võrreldes eelmise aasta juuniga suurenes enim ehk 0,9 miljardit krooni (56 miljonit eurot) masinate ja seadmete sissevedu. Transpordivahendite ning metalli ja metalltoodete import suurenes samuti oluliselt. Masinaid ja seadmeid imporditi peamiselt Rootsist ja Soomest, transpordivahendite sisseveo kasvu mõjutas Norrast imporditud parvlaev.

Peamised sihtriigid olid juunis Soome (19% Eesti koguekspordist), Rootsi (14%) ja Venemaa (11%). Võrreldes eelmise aasta juuniga suurenes kõige rohkem eksport samuti Rootsi, Soome ja Venemaale. Oluliselt vähenes eksport Ameerika Ühendriikidesse mineraalsete toodete väljaveo vähenemise tõttu.

Peamised riigid, kust Eestisse juunis kaupu imporditi olid Soome (16% Eesti koguimpordist), Saksamaa, Läti ja Rootsi (kõigi kolme riigi osatähtsus oli 11%). Enim suurenes kaupade sissevedu Rootsist.

Esimesel poolaastal kasvas Eesti eksport 22% ning import 20%. Läti statistikaameti teateil kasvas samal perioodil Läti eksport 23%, kuid import vaid 8%. Leedu statistikaameti andmetel kasvas Leedus kuue kuuga nii eksport kui ka import 24%.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077