7. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Odav kütus kasvatas Sebe kasumit pea kolm korda

Bussifirma AS Sebe lõpetas möödunud aasta 14,5 miljoni kroonise puhaskasumiga. Aasta varem teeniti kasumit 4,4 miljonit krooni, selgub ettevõtte majandusaasta aruandest.  

Ettevõtte müügitulu ulatus mullu ligi 190,6 miljoni kroonini, mis on ligi 11% väiksem kui aastal 2008, mil käive oli 213,5 miljonit krooni.

Ettevõtte majandustegevust mõjutas enim mootorkütuste 27-protsendiline alanemine võrreldes 2008. aastaga ning kuna kütus moodustab kulubaasist 30%, siis on soodne kütusehind kasumi kujunemisele olulise tähtsusega, märgitakse aastaaruandes. Lisaks võttis Sebe maakonnaliinidel kasutusele väikebussid ning optimeeris liinivõrgu tööd.

2009. aasta alguses töötas ettevõttes 384 töötajat, aasta lõpuks kahanes töötajate arv 373-ni. Tööjõukulu moodustas ligi 87 miljonit, millest palgakulud olid pea 66 miljonit krooni. Nõukogu liikmetele maksti tasu 63 295 krooni, juhatuse liikmetele maksti töötasu 401 758 krooni ja juhatuse liikme tasu 320 000 krooni.

Sebe suunas eelmisel aastal oma müügitöö hinnatundlikule klientuurile ja kindatele sihtgruppidele, näiteks rakendati -60% soodustuste süsteemi pensionäridele ja alla 26-aastastele noortele.

Ettevõte opereerib doteeritavat maakonna bussiliikust Võrumaal ja Ida-Virumaal, millest laekuvad tulud moodustavad 25% kogutulust. Ida-Virumaa veoleping lõpeb 2011. aastal, Võru maakonnas 2016. aastal.

Kuigi möödunud aasta kujunes ettevõtte ajaloos üheks edukamaks, arvestab Sebe edaspidi äririske suurendavate muutustega nagu kütusehinna tõus tasemele 16-17 kr/l, planeeritavad muudatused ühistranspordi seaduses ning tulude ja reisijate arvu langus maapiirkondades. Pikemas perspektiivis võib mõju avaldada ka reisirongiliikluse avamisega Tartu-Tallinn suunal.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077