Autor: Siim Sultson • 18. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hädamaandunud lennukitüübi eest hoiatati juba 3,5 aasta eest

 Juba 2006. aasta septembris protestis Lennuamet Helsingi-Tallinna liinil kulgevate AN-26 lennukite vastu, ilmneb Lennuameti teateist.

Toona, septembris pöördus Lennuamet Euroopa Komisjoni ja Euroopa Lennuohutusameti poole, et need võtaks seisukoha olukorras, kus Läti lennuettevõtja veab Tallinna ja Helsingi vahet kaupa lennukiga, millega Eesti lennuettevõtjad enam kommertslende teha ei tohiks.

Täna keskhommikul hädamaandumise teinud AN-26 kuulub Poola lennufirmale Exin. Firma osutab peamiselt teenust kullerfirmale DHL.

"Läti lennuettevõtja RAF-Avia Airlines teeb Tallinna ja Helsingi vahel kaubavedu 18. septembrist 27. oktoobrini. Firma kasutab õhusõidukit AN-26 ja selle tüübi on Läti lennuamet kandnud ka lennuettevõtja sertifikaadile," seisis toona meie lennuameti teates.

Lennukitüübi keelustamine Eesti õhurtuumis aga oli üsna keeruline: "Eesti lennuameti hinnangul ei ole AN-26 hoolduskorraldus aga vastav Euroopa Komisjoni määruse nr 2042/2003 145. osa nõuetega sätestatule ning selle lennukiga reisijate või kauba vedu ärilistel eesmärkidel on Eestis keelatud.

Samas puudub Eesti lennuametil õigus RAF-Avia Airlines´i lende piirata või keelustada, kuna formaalselt on Läti lennuametil õigus vastavat sertifikaati välja anda. Samuti teostab lennuliini ohutusjärelevalvet ametlikult Läti lennuamet kui lennuettevõtjale sertifikaadi väljastanud ametiasutus."

Hetkel just sama tüüpi lennuki õnnetusega seoses Ülemistel viibiv Lennuameti juht Koit Kaskel oli toona AN-26-ga lendamise osas väga kriitiline: "Lennuameti hinnangul on tekkinud olukord tugevasti kahjustanud Euroopa õigusruumis ning ühisturumajanduse alustes kehtivat võrdse kohtlemise printsiipi."

Seetõttu esitas Lennuamet septembris 2006 teatise Euroopa Komisjonile ning Euroopa Lennuohutusametile, et nad kujundaksid seisukoha ja astuksid kiireid samme, et oleks tagatud nõuetekohane lennuohutus ning ettevõtete võrdne kohtlemine.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077