Autor: Siim Sultson • 5. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Finnairil 2009 kahjum 2,8 mld krooni

Eelmisel aastal teenis Finnair ennustatud kahjumi, käive kahanes pea viiendiku, teatab lennufirma.

Võrreldes 2008. aastaga kahanes firma käive aastaks 2009 18,5% ehk tasemelt 35,18 miljardit krooni tasemele 28,67 miljardit krooni. Kahjum oli 2,81 miljardit krooni, kahjum enne makse oli 2,09 miljardit krooni.

Lõppenud aastat hindab lennufirma ajalooliselt raskeks. Finnairile muutis olukorra veelgi raskemaks järsk nõudluse kukkumine Soomes ja hindu maha suruv hinnaralli, tõdes Finnairi president ja tegevjuht Mika

Vehviläinen.

Kiire reisijate nõudluse ja kaubavoogude kahanemine kajastub ka firma käibes. Lisaks langesid eelmisel aastal piletihinnad keskmiselt 12% ja kaubaveotariifid koguni 30%. Ühikuhinnad kukkusid eelmise aasta lõpul 7%.

Selle tõi kaasa äriklassis reisimise kahanemine ja nihe odavamate hinnklasside poole.

Regulaarlendude ja puhkusereiside põhjal kujunes reisijate arvuks kokku 7,5 miljonit. Seda on siiski 10% vähem kui 2008. aastal, siis oli reisijaid kokku 8,3 miljonit. Ühtlasi saadi võimsuste kärbete teel lendude täituvus pidama tasemel 76%.

Samas kasvas lennufirma täpsus eelmise aasta jooksul 81%-lt 87%-le. Jaanuariküsitluse põhjal kasvas ka reisijate rahulolu.

Sellegipoolest on lennufirma tõdemusel väljaspool Soomet tunda nõudluse kasvu ärireiside ja kaubaveo alal. Vehviläise sõnul on endiselt päevakorras Euroopa-Aasia strateegia edendamine.

Hetkel on Finnairil käigus 3,12 miljardi kroonine kokkuhoiuprogramm, mille raames on personalikärpeid 1,87 miljardi krooni ulatuses. Eelmisel aastal hoiti kokku juba 1,56 miljardit krooni.

 

Jaga lugu
Logistikauudised.ee toetajad:
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077