Autor: Siim Sultson • 25. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ekspordi langus tõmbas novembris pidurit

Ekspordi languse aeglustumisele aitas kaasa 2008. aasta novembri madal võrdlusbaas ja nüüd välismajanduse toibumine, teatab majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

Statistikaameti andmetel oli 2009. aasta novembris ekspordimaht aastatagusest perioodist 8% võrra madalam (püsivhindades -5%). Langustempo kiire pidurdumine tulenes eelkõige 2008. aasta novembrikuu madalast võrdlusbaasist, mil üleilmse finantskriisi mõju jõudis ka väliskaubandusse ja eksport pöördus esimest kuud tugevasse langusse.

Mullusest oktoobrikuu näitajast oli eksport ühe protsendi võrra suurem. Eesti peamiste kaubanduspartnerite majandusolukord on stabiliseerumas, mida iseloomustab nende majandususaldusindeksi jätkuv tõus.

Impordi aastane langustempo aeglustus 21 protsendini ja kuises võrdluses kasvas import 5 protsendi võrra. Sarnaselt ekspordiga oli impordi osas samuti tunamullune võrdlusbaas novembris oluliselt madalam kui 2009. aasta varasematel kuudel.

Impordi ekspordist kiirem kasv kuises võrdluses tõstis kaubavahetuse bilansi puudujäägi novembris 1,2 miljardi kroonini, mis oli eelmisest kuust poole võrra kõrgem, kuid aastatagusest perioodist veel 2,5 korda madalam.

Eelmise aasta novembris oli mineraalsete kütuste eksport peaaegu poole võrra suurem kui aasta varem ja sama aasta oktoobriga võrreldes kasvas 1,6 korda. Aastases võrdluses suurenes veel 16% meditsiini- ja mõõteaparatuuri väljavedu ning ligi kümnendiku võrra kasvas pabermassi ja sellest toodete müük välisturgudele. Kerget kasvu näitas ka loomsete toodete ja puidugrupi eksport (1–2%). Masinate ja seadmete väljavedu oli veel kolmandiku võrra väiksem aastatagusest perioodist, mida mõjutas ka suhteliselt kõrge eelmise aasta võrdlusbaas.

Impordis näitasid tugevat langust veel kõik olulisemad kaubagrupid. Masinaid ja seadmeid toodi novembris 30% võrra vähem sisse kui aasta tagasi, transpordivahendite import kahanes kolmandiku ulatuses, kütuste ja keemiatoodete sissevedu vähenes ligi viiendiku võrra. Väikese kasvuga oli vaid puidu ja puittoodete ning plast- ja kummitoodete import.

2009. aasta viimasel kuul kaubavahetuses olulisi muutusi veel ei toimunud. Ekspordi ja impordi mahud võivad sesoonsusest tingituna (sh. pikad jõulupühad) jääda novembrikuu näitajatest madalamaks. Samas jätkus detsembris Eesti Konjunktuuriinstituudi andmetel majandususalduse indeksi tõus nii Eestis kui ka Euroopa Liidus tervikuna. Ka EKI poolt detsembris küsitletud tööstusettevõtete kindlustunde indikaator paranes eelneva kuuga võrreldes mõnevõrra.

 

Jaga lugu
Logistikauudised.ee toetajad:
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077