Autor: Siim Sultson • 11. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Novembris ekspordi-impordi langus pidurdus

Eelmise aasta novembris kahanes ekspordi langus alla kümnendikuni ja impordi langus viiendikuni, teatab Statistikaamet.

Esialgsetel andmetel eksporditi 2009. aasta novembris Eestist kaupu jooksevhindades 9,1 miljardi krooni väärtuses ja imporditi Eestisse 10,3 miljardi krooni eest. Kaupade ekspordi ja impordi vähenemine aeglustus.

Kui 2009. aasta jaanuarist oktoobrini vähenes eksport kuus eelmise aasta vastava kuuga võrreldes keskmiselt 26% ja import 36%, siis novembris vähenes eksport vaid 8% (0,8 miljardit krooni) ning import 21% (2,7 miljardit krooni). Languse aeglustumine oli seotud ka sellega, et 2008. aasta novembris algas majanduskriisist tingituna kaubavahetuse kiire vähenemine, mille tõttu oli 2009. aasta novembri võrdlusbaas madalam kui eelmistel kuudel.

2009. aasta oktoobriga võrreldes kasvas novembris eksport 2% ning import 5%.Väliskaubanduse puudujääk oli novembris 1,2 miljardit krooni, mis oli 2008. aasta sama kuuga võrreldes 2,6 korda väiksem.Euroopa Liidu (EL27) riikidesse eksporditi novembris Eestist kaupu 6,2 miljardi krooni eest, mis moodustas 68% Eesti koguekspordist. 2008. aasta novembriga võrreldes vähenes eksport EL riikidesse 12% (0,9 miljardit krooni). Ühendusevälistesse ehk nn kolmandatesse riikidesse eksporditi Eestist kaupu 2,9 miljardi krooni väärtuses, mis on 2% rohkem kui 2008. aasta novembris.

Euroopa Liidu (EL27) riikidest imporditi Eestisse kaupu 8,7 miljardi krooni väärtuses, mis moodustas 85% Eesti koguimpordist. 2008. aasta novembriga võrreldes vähenes import EL riikidest kümnendiku. Kolmandatest riikidest imporditi Eestisse kaupu ligi 1,6 miljardi krooni eest, mis on kaks korda vähem kui 2008. aasta novembris.

Euroopa Liidu riikidega oli 2009. aasta novembris väliskaubanduse puudujääk 2,5 miljardit krooni (2008. aasta novembris 2,6 miljardit krooni). Samas kaubavahetuses kolmandate riikidega oli novembris ülejääk ehk kaupu eksporditi neisse riikidesse ligi 1,3 miljardi krooni eest enam kui sealt imporditi.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077