Autor: Siim Sultson • 30. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jürgenson: Riia lennujaama ebaõnn rõõmu ei tee

"Kui Riial ja teistel Balti riikidel läheb hästi, siis see teeb rõõmu ka meile," ei näinud Tallinna Lennujaama nõukogu esimees Toivo Jürgenson põhjust rõõmustada Läti riigi eilse otsuse üle loobuda Riia lennujaama masiivarendusest kümneks aastaks.

"See, et Lätis läheb majanduses halvemini, kui meil, meile küll rõõmu ei tee," tõdes ta. Üht pidi on Riia lennujaam Tallinna omale konkurent, kuid samas ka hea partner.

"Balktikum on ikkagi üks regioon ja ei saa ju poti ühes servas paksemat suppi keeta," viitas Jürgenson tõsiasjale, et maailma silmis on siinne Läänemere äärne riikide kolmik siiski üks.

 Jürgensoni seletusel on Tallinna Lennujaam erinevalt Riia omast elanud reisijate kahanemise üle suhteliselt hästi. Käesoleva aasta algul langes Tallinna Lennujaamas reisjate arv järsult, vajudes nüüdseks 2006. aasta tasemele. "Majanduskriisi tingimustes oleme saanud hakkama suhteliselt hästi. Me ei saa lubada endale minemist kahjumisse, kuna riigilt toetust ei saa. Oleme täielikult isemajandavad," viitas nõukogu esimees siinse õhuvärava põhimõttelisele erinevusele lõunanaabrite omast. "Me ei koorma riiki erinevalt lätlastest," lisas ta.

Jürgensoni sõnul ilmselt hindasid Läti kolleegid end üle.

Liiatigi on Riias panustatud ju transiitreisijatele, kuid sellised turistid ju raha riiki ei jäta. Sestap sooviti seal riigi juhtimisel panustada Riia lennujaama uuendusse jõuliselt  - nii pidanuks transiitreisijate raha mingilgi määral ka Lätisse jääma.

"Eks ka Tallinna lennujaam mõtleb iga päev reisijate suurendamise peale ja jälgime tähelepanelikult Riias toimuvat," sõnas Jürgenson.

Eile otsutas Läti riik katkestada lepingu Türgi päritolu erainvestoriga, kelle taga on ka Goldman Sachs Group Inc. ja kes koostöös kohaliku ehitusfirmaga Skonto pidi investeerima 4,5 miljardit krooni Riia lennujaama uuendamisse. Lisaks loodeti saada ligi 3 miljardit krooni investeeringuid muudeltki erainvestoritelt. Unistuste lennujaamast pidanuks aastas kulgema läbi 30 miljonit reisijat.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077