Autor: Rivo Sarapik • 26. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Laenudest langeb tempokaimalt autoliisingu maht

Eesti Panga andmeil väheneb kõige kiiremini eraisikutele väljastatud tarbimislaenude maht. Eraisikute autoliisingu maht oli juulis 516 miljoni krooni ehk enam kui 7 protsendi võrra väiksem aasta algusega võrreldes.

Siret Vildo, Eesti Panga finantssektori poliitika allosakonna spetsialist

Kooskõlaliselt Eesti praeguse majandusarenguga, millega kaasneb nii investeeringunõudluse kui ka eratarbimise tagasihoidlik tase, on ka aktiivsus ja nõudlus laenuturul madalad. Eesti eraisikutele ja ettevõtete väljastatud laenu- ja liisingportfelli kogumaht vähenes juulis 1,8 miljardi krooni ehk 0,7 protsendi võrra. Laenu- ja liisingportfelli kogumahuks oli juuli lõpus 259 miljardit krooni, mis on 3,5 protsenti vähem kui aasta tagasi. Laenu- ja liisingportfelli maht on vähenenud 2008. aasta I kvartali lõpu tasemele.

Sektorite lõikes vähenes portfelli maht enim kinnisvaraga tegelevate ettevõtete ning kaubandusettevõtete puhul.

Viivislaenude kasv jätkus varasemate kuudega võrreldavas tempos. Üle 60 päeva viivist kandvate laenude osakaal laenuportfellist kasvas juulis 6,2 protsendini juuni 5,8 protsendi tasemelt. Lühemaajalise makseviivitusega laenude mahu suurenemine juulis ning praegused majandusarengu väljavaated viitavad sellele, et järgnevatel kuudel ei ole oodata laenukvaliteedi paranemist.

Vaatamata Euribori alanemisele 0,2 protsendipunkti võrra, jäid juulis nii eluasemelaenude kui ka ettevõtete laenude intressimäärad varasema kuuga võrreldes samaks. Eluasemelaenude ja ettevõtete pikaajaliste laenude keskmised intressimäärad olid vastavalt 3,8 protsenti ja 4,3 protsenti.

 

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077