Autor: Rivo Sarapik • 3. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Paul: logistikakoolituste turg kukub tänavu täiesti kokku

OÜ Sensei omanik ja tegevjuht Illimar Paul ennustab, et ostu- ja logistikakoolituste turg kukub tänavu Eestis täiesti kokku.

Logistikavaldkonna koolitustele  keskendunud OÜ Sensei teenis möödunud aastal 2,9 mln kroonise käibe juures 169 000 krooni kahjumit.

Ettevõtte juhi ja omaniku Illimar Pauli sõnul võib prognoosida avalike ostu- ja logistikakoolituste turu täielikku kokkukukkumist 2009. aastal ning konverentside ja nõustamisteenuste osutamise käibe väga järsku langust.

"Koolituste ja uute veokite müügi vahele võib antud kontekstis võrdusmärgi panna. Eesti logistika ja ostujuhtimise avalike treeningute turg muutus 2009. aasta jaanuarist alates olematuks," selgitas Paul. Konverentside turumaht kukkus tema sõnul orienteeruvalt -70% juba 2008. aasta kolmandast kvartalist alates.

Samuti Paulile kuuluv Transestonia OÜ, mis korraldab transiidi aastakonverentsi Transestonia, teenis eelmisel aastal 415 000 kroonise käibe juures 4061 krooni kahjumit.

Samas lisab Paul, et keerulisest olukorrast hoolimata korraldab ta kõiki igaastaseid konverentse, et tagada logistika, ostu- ja tarneahalate juhtimise alase progressi jätkumine, abiks siinkohal sponsorid.

Nõudluse järsu vähenemise põhjuseks on tema sõnul ettevõtete eelarvekärped ja ettevaatlikkus. "See on ka mõistetav, kuna Eesti majanduskeskkonna tulevik on tänaste mikroindikaatorite põhjal prognoosimatu," lisas Paul. "Pole mõtet koolitada inimesi, keda tuleb võib-olla poole aasta pärast koondama hakata. Kahjuks just nii karm see reaalsus praegu paljudel puhkudel olema kipub."

Samas pole probleemid tema sõnul ettevõtteis kusagile kadunud, pigem vastupidi. "Vead paistavad väga hästi välja, kuna odava laenurahaga loodud isolatsioonikiht on ära sulanud. Käibekapitali madal ringluskiirus on hetkel suurem kivi kaelas, kui see kunagi varem olnud on," lisas Paul. "Pikad tarnetsükli läbimisajad ja liiga suured varud on valusaks paiseks paljude jaoks". Samuti napib tema hinnangul aega koolitamiseks, sest ellujäämiseks peab reageerima kohe.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077