Autor: Rivo Sarapik • 19. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kohtutäitur: juhtimisviga Eesti Expos oli kuritahtlik

Eesti Expo pankrotimenetluses ajutiseks halduriks olnud Terje Eipre ütles Äripäevale, et ettevõtte pankrot rauges, kuna firma on põhimõtteliselt varatu ning endiste ja praeguse juhatuse liikme juhtimisviga oli kuritahtlik.

Kohus otsustas lõpetada Eesti Expo pankrotimenetluse pankrotti välja kuulutamata raugemise tõttu, kuna võlgnikul ei jätku vara pankrotimenetluse kulude katteks ning puuduvad vara tagasivõitmise või tagasinõudmise võimalused,“ märkis Eipre. Äripäeva küsimusele, kas juhtimisviga oli kuritahtlik vastas pankrotihaldur jaatavalt.

„Ajutises pankrotimenetluses kättesaadavale informatsioonile tuginedes võib võlgniku juhtorgani endine liige olla seoses maksejõuetusega pannud toime kuriteo tunnustega teo (osaühingu vara omastamine), millest PankrS § 28 lg 1 kohaselt teatab kohus prokurörile või politseile kriminaalmenetluse algatamise otsustamiseks,“ selgitas Eipre e-kirja vahendusel. 

Kohtumääruses on kirjas ka, et võlgniku arvelduskontode väljavõtetest SEB pangas on ajutine pankrotihaldur leidnud võlgniku poolt teostatud sularaha väljavõtmised, mis on toimunud erinevatel kuupäevadel 2007. aasta kevadest kuni 2008. aasta suveni (eelmise juhtkonna ajal s.t. kui juhatuses olid Peter Pihela, Risto Meigas, Igor Pihela-toim.). Raha on välja võetud erinevates summades 10 000, 20 000, 40 000 ja 50 000 krooni, kokku vähemalt summas 315 000 krooni, on kirjas määruses.

Kuna võlgnik pole esitanud pankrotihaldurile piisavalt raamatupidamis- ja kassadokumente, pole võimalik tuvastada, kas raamatupidamises välja võetud sularaha summa piires on ka kuludokumente või need puuduvad. Viimasel juhul oleks tegemist võlgniku juhatuse poolt toime pandud osaühingu vahendite riisumisega.

Pankrotihalduri aruandes on allajoonituna kirjas, et Äriregistri andmetel Eesti Expo juhatuse liikme Jaana Tisleriga ei õnnestunud halduril kontakti saada. Haldurile esitatud andmete kohaselt töötas firmas 8 inimest, kellega töölepingud on lõpetatud, kuid osaliselt on välja maksmata töötasud. Pankrotiavalduse kohaselt on võlg töötajate eest ligi 289 000 krooni, pankrotihalduri arvestuse kohaselt veidi üle 510 500 krooni.

Igor Pihela Äripäevale Eesti Expo pankroti raugemise ja juhatuse liikmete juhtimisvea kohta kommentaari anda ei tahtnud ning ütles, et pole juba kaheksa kuud ettevõttega seotud olnud. „Küsige ikka selle juhatuse liikme käest (kes praegu juhatusse kuulub-toim.), mis te minu käest küsite,“ lisas ta.

Miks tema nimi kohtuotsuses juhtimisvea teinud juhatuse liikmena ära toodud oli jäi temale arusaamatuks. Ühtlasi väitis ta, et kuuleb sellest esmakordselt Äripäeva vahendusel.

12. juunil välja antud kohtumääruse kohaselt on võlgniku varad kokku hinnanguliselt 32 017 krooni ning kohustused ligi 5,5 miljonit krooni.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077