Autor: Mariliis Pinn • 13. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kartell tõi lennukauba vedajatele 2,5 mld krooni trahvi

Kolm lennufirmat, mis tegelevad kaubaveoga, nõustusid tasuma 214 miljoni dollari (2,5 mld kr) suuruse trahvi, sest osalesid kartellis, milles lepiti kokku õhukaubaveo hindades.

Tegu on ühe USA justiitsministeeriumi suurima kartellitehingu uurimisega, kirjutas Financial Times. Kokku on juba uuritud 15 lennufirma tegevust ja trahve on välja kirjutatud üle 1,6 mld dollari (18,7 mld kr). Lisaks said kolm ettevõtete juhti ka vanglakaristuse.  Kaubavedude hinnakokkulepete uurimise all on üle 20 firma.

Luxembourgi firma Cargolux, Jaapani  Nippon Cargo Airlines ja Korea Asiana Airlines tunnistasid end süüdi hindade kokku leppimises ja nõustusid trahvid tasuma. Kokku lepped veohindades kehtisid 2001. aasta septembrist 2006. aasta veebruarini.  

Cargolux peab maksma 119 mln dollarit (1,4 mld kr) trahvi, Nippon Cargo 45 mln dollarit (526 mln kr)  ja  Asiana 50 miljonit dollarit(585 mln kr). Kokkulepe nõuab veel kohtu heakskiitu.

Lisaks on ennast süüdi tunnistanud hindade kokkuleppes ja juba USAle trahvi maksnud British Airways, Korean Airlines, Qantas, Japan Airlines, Air France-KLMi tütarfirma, Cathay Pacific, SAS Scandinavian Airlines, Air France ja KLM, LAN Cargo, Aerolinhas Brasileiras ja El Al Israel Airlines.

BA, Qantas ja SASi juhid on ennast süüdi tunnistanud ja ka vangis istunud selle eest. 

Lisaks USAle uurivad kartellikokkuleppeid lennunduses ka Euroopa Liit ja Suurbritannia.

Jaga lugu
Logistikauudised.ee toetajad:
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077