Autor: Mariliis Pinn • 30. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vilniuse lennujaam kärpis maandumistasud kaks korda

Vilniuse lennujaam on peaaegu kaks korda vähenenud maandumistasusid, et meelitada uusi lennufirmasid ja kasvatada reisijatevedu.

Vilniuse rahvusvahelise lennujaama tasud muutusid 29. märtsil, kirjutas Biznez&Baltija. Lennujaama esindaja Arunas Marcinkjavitšus selgitas, et tasusid tuli muuta, kuna reisijatevoos oli järsk langus. "Varem lendasid 13 lennufirma lennukid 37 sihtkohta. Nüüd saab sõita ainult 16 kohta," ütles ta. 

Samuti on viletsas seisus reisijate arv. Jaanuaris läbis Vilniuse lennujaama 93 000 reisijat, mida on mullusega võrreldes 20% vähem. Veebruaris langes reisijate arv 46% ehk 76 000ni. Languse taga on riikliku lennukompanii flyLALi pankrot.

Maandumistasu langeb praeguselt 45 litilt 25 litini tonni kohta (202 kroonilt 112ni). Lisaks on öised tasud veel 10% soodsamad. Marcinkjavitšus sõnul aitavad uued tasud Tallinna ja Riia lennujaamadega konkureerida. Kärbiti ka reisijatasusid ja rakendatakse soodustariife. 

Marcinkjavitšus ütles, et sel aastal peaks Vilniusest Moskvasse lendama hakkama Aeroflot, Brussels Airlines Brüsseli liini avama, Donbass Aero viima soovijaid Kiievisse, UTAir Moskva liini looma ja Bulgaaria Aero Varna lendama.

Riia lennujaamas on kiire tõus jäänud minevikku. Selle aasta jaanuaris on lendas sealt kaudu  257 000 reisijat (aasta varem - 232 000), ja veebruaris - 224 000 reisijat (aasta varem – 221 000).

"Seni oli Vilnius üks kõige kallimaid lennujaamu Euroopas. Tänu sellele hinnaalandusele on see peaaegu võrdne Riia ja Tallinnaga," ütles Riia lennujaama asepresident Janis Balkens. Kuid strateegiliselt jäid leedulased hiljaks, lisas Balkens, nõudlus lennunduses on langenud järsult.

Kaua võrdsus kestab, ei tea. Riia lennujaamas kavatsetakse loobuda mõnedele firmadele tehtud soodustustest.  "Peame tagama, et konkurentsiseadused lennujaamas kehtiksid. Aga konkreetse soodustuse maksimummäära ma praegu öelda ei oska, saab see olema kas 30% või 40%,“ ütles Läti transpordiminister Kaspars Gerhards. Täna kohtab Riia lennujaamas maksimaalselt 100% soodustusi.

Balkens kindel, et Riia peamine ülesanne on juba täidetud - oma turuosa võetud ja isegi pärast allahindlus korrigeerimist jääb talle oma. 

Lennujaamade kodulehtedel oleva info kohaselt on Tallinnas maandumistasu 155 krooni tonni kohta ja Riias 127 krooni tonni kohta.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077