Autor: Mariliis Pinn • 19. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Järvamaal kontrollib bussides piletimüüki kaamera

Järvamaa maaliine teenindavates bussides piletimüügist laekuva tulu üle kontrolli tõhustamiseks sõlmisid Digisilm Pro OÜ ja Järvamaa Ühistranspordi Keskus koostöölepingu, mille raames paigaldatakse bussidesse täisdigitaalsed IP kaamerad.

Novembris alustatud pilootprojektis selgus, et Digisilma tehniline lahendus piletimüügi protsessi jälgimiseks õigustas end igati, teatas ettevõte. Kogutud andmed näitasid, et piletimüügi tulu suurenes kohati 25-30% võrreldes perioodiga, kui sama buss liikus samadel liinidel ilma kaamerata. Seetõttu otsustas Järvamaa Ühistranspordi Keskus esimeses etapis varustada kaameratega kümme bussi.

"2008. aastal oli maakonnaliinide kogu piletitulu suurusjärgus 169 miljonit krooni. Läbi detsembri korraldatud pilootprojekt Järvamaal näitas, et piletitulu suurenes 25-30%. Isegi kui see protsent on kolm korda väiksem kogu Eestile ekstrapoleerides, oleks ikkagi piletitulu laekumine aastane kasv suurusjärgus 15-20 miljonit krooni. Raskel ajal abiks ikka. Antud tehniline lahendus loob lisaväärtust mitmest aspektist vaadatuna. Esiteks reisijad ise. Teada on juhud, kus liine on ära jäetud sõitjate vähesuse tõttu, kuigi samal ajal väidavad reisijad, et bussid ärajäetud liinidel ei olnud sugugi tühjad. Teiseks maakonnad, kelle vastutada on piletikontrolli teostamine. Igasse bussi kontrolöri ei pane ja võimalik on teostada vaid pistelist kontrolli, mis on seotud üsna suurte kuludega. Nüüd saab ühe inimese töö- ja infotehnoloogia abil teostada pidevat kontrolli 24/7 ja seda kümnes bussis korraga. Maakonna kaugeimast punktist hommikul kell 6.00 väljuvale liinile müüdud piletite õigsuse kontrollimiseks ei pea enam sinna kohale sõitma. Lisaks, kui riigil õnnestub selle võrra rohkem raha kokku koguda, siis maksumaksjatena võidame me kõik, sest maaliine nii ehk naa riigi poolt doteeritakse," kommenteeris Digisilma juhatuse liige Mario Puhk.

Järvamaa Ühistranspordi Keskuse tegevdirektori Harri Lepametsa sõnul on nemad läbi aastate pidanud oluliseks selgitada tõhusa piletikontrolli abil nii tegelik reisinõudlus kui ka liiniveo maksumus. Läbi viidud pilootprojekt Järvamaal andis kindlust üleminekuks uuele tasemele.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077