9. november 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Auto vajab enne talve tulekut tõsist ülevaatamist

Lisaks talverehvide alla panemisele on auto juures muidki asju, mis tuleb enne külma tulekut üle vaadata, sest muidu ei saa enam ühel hetkel hommikul uksest sisse või külmub mootor suure külmaga lõhki.

Kindlasti tuleks United Motorsi järelmüügijuhi Margus Roosalu sõnul üle kontrollida auto mootoris olevad klaasipesu- ja jahutusvedelikud.

Volvo garantii- ja tehnikajuhi Martin Mäemetsa arvates peaks autos kasutama sellist klaasipesuvedelikku, mille külmumispunkt oleks vähemalt -20 kraadi. Jahutusvedeliku külmumispunkt võiks aga märksa suurem olla, vähemalt -35 kraadi. Roosalu nendib, et klaasipesuvedelikku peaks vahetama ka need sõidukiomanikud, kelle neljarattalisel sõbral on klaasipesusüsteemi soojendus.

Üle tuleb vaadata ka lukud, need kuivatada ja õlitada ning igaks juhuks ikkagi lukuaerosool taskusse panna. Tähelepanu ei vaja uste juures mitte ainult lukud, vaid ka hinged ja piirajad, mis võiks samuti õlitatud saada.

Tanel Tero Fordi teenindusest räägib, et uste ja luukide tihendid tuleks silikooniga üle käia, et need ära ei külmuks. Üks võimalus on muidugi need kogu aeg kuivana hoida, sest just sinna sattuv niiskus on see, mis külmaga uksed kinni külmutab.

Kontrollida tuleb ka kojamehi ja võimalusel paigaldada talvine külmumiskindel variant.

Erilist tähelepanu vajab ka auto aku. Roosalu arvates piisab sellest, kui aku lihtsalt korralikult ära laadida. See puudutab eriti vanemaid sõidukeid, mille käivitamine kestab normaalsest kauem, samuti uusi sõidukeid, millega tehakse regulaarselt lühikesi sõite nii, et aku ei jõua sõidu ajal korralikult laadida.

Tero meelest peaks diiselautode omanikud jälgima, et nad kindlasti tangiksid juba talvist kütust. Meeles tasub pidada sedagi, et sõiduki toite- ja hõõgküünlasüsteemid oleks korras.

Autode pesu ja puhastamisega tegeleva Karleri juhataja Kristjan Peterson soovitab autot enne talve vahatada, et sellele hiljem sattuv pigi pesus lihtsamalt lahti tuleks. Samuti maksab enne pimedat aega kriitilise pilguga üle vaadata esituleklaasid.

Pane tähele

* Mida auto juures enne talve tulekut kontrollida Korralik lumehari autosse

* Jahutus ja klaasipesuvedeliku temperatuuritaluvus* Lukud kuivatada ja õlitada* Uksetihendid silikooniga kokku* Esiklaas kontrollida, et seal liialt täkkeid poleks* Kojameeste olukord* Esituleklaaside olukord* Aku olukord, vajadusel laadida või uus aku* Porikummid kinni* Auto vahatada* Salongi hooldus* Nahksisu hooldada* Auto vahatada* Diiselautodesse talvine kütus

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077