3. jaanuar 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Detsember ja kogu lõppenud aasta olid Eesti Raudtee jaoks rekordilised

Eesti Raudtee veomaht 2006. aastal oli 44,38 mln tonni ehk 0,3 protsenti rohkem kui eelneval aastal. See on seni parim tulemus, mis ettevõttel on õnnestunud saavutada.

Ka detsembrikuu veomaht 4,28 mln tonni kujunes Eesti Raudtee jaoks rekordiliseks.

Varasem rekordtulemus pärines 2004. aasta algusest, kui kuu veomaht oli kokku 4,15 mln tonni, teatas ettevõte. Eelmise aasta detsembrit ületas tulemus ligi 4,7 protsendiga.

“Kahtlemata võib lõppenud aastat kordaläinuks pidada, sest kaubaveo operaatorite lisandumisele vaatamata on Eesti Raudtee vedanud sama palju kaupa kui varasematel aastatel,” ütles ettevõtte turundusdirektor Rene Varek.

Vareki sõnul kujunesid 2006. aasta veomahud kuude lõikes üsna hüppelisteks. “Mitmete kuude veomahud ületasid märkimisväärselt eelmise aasta tulemusi. Samas näiteks veebruari ja septembri suhteliselt tagasihoidlikud tulemused ei võimaldanud meil aasta kokkuvõttes suuremat kasvu saavutada. Eriti meeldiv oli lõpetada aasta viimane kuu uue rekordmahuga 4,28 mln tonni,” ütles Varek.

“Jätkuvalt olid 2006. aastal kasvulainel ka konteinerveod, mille veomahuks kujunes 10 540 TEU’d. Lõppenud aasta detsembri arvele jääb sellest 961 TEU’d, mis võrreldes 2005. aasta detsembriga tähendab veomahu kasvu enam kui 50 protsenti,” ütles Varek.

Detsembrikuu suurimaks kaubagrupiks olid jätkuvalt nafta ja naftasaadused, mida veeti kokku 2,43 mln tonni ja mahud vähenesid 10 protsenti.

12 kuuga veeti mööda raudteed naftat ja naftasaadusi kokku 26 mln tonni. See oli 3,2 mln tonni vähem kui eelmisel aastal.

Hüppelise mahukasvu tegi veomahult teine kaup e kivisüsi, mida 12 kuuga veeti kokku 7,76 mln tonni. Võrreldes 2005. aastaga oli see ligi 81 protsenti rohkem.

2006. aastal kasvasid ka mustade metallide ja keemiakaupade veomahud. Musti metalle veeti kokku 1,23 mln tonni, mis ületas eelmist aastat 25 protsendiga. Keemiakaupade veomaht kasvas 27 protsenti, olles kokku 1,12 mln tonni.

Puiduvedu jäi mullusega võrreldes samale tasemele, olles kokku 1,62 mln tonni.

Languspoolel olid 2006. aastal väetised ja põlevkivi. Väetisi veeti kokku 2,37 mln tonni e 11 protsenti vähem, põlevkivi 1,99 mln tonni e 27 protsenti vähem.

Transiitvedudes liikus 2006. aastal kokku 36,39 mln tonni veoseid, mis oli 0,4 protsenti rohkem kui eelmisel aastal. Üle 12 protsendi kasvasid importveod, kus veeti kokku 3,77 mln tonni kaupa. Eksportvedude maht ulatus ligi miljoni tonnini ja oli 4,5 protsenti suurem kui eelmisel aastal. Ainsana vähenesid kohalikud veod – kokku maht 3,25 mln tonni ehk 13 protsenti väiksem.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077