Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 7. juuli 2020

Kuidas online kasiinod mõjutavad laevakasiinosid

Ammu enne seda, kui õnnemänge sai proovida otse nutitelefoni või sülearvuti vahendusel, olid hasartmängud lahutamatu osa kruiisilaevadel. Enamikes paikades üle kogu maailma on see endiselt nii. Hasartmängud on kruiisilaevadel muutunud nii keskseks osaks, et ilma mänguautomaatideta ei osata teinekord isegi reisi ette kujutada. Ka mõne aasta eest läbiviidud riiklikul uuringul leiti, et laevas mängitakse hasartmänge aina rohkem.

Hiljutine koroonakriis aga seiskas kruiisimõtted pikemaks ajaks ning sestap võisid paljud õnnemänguhuvilised pöörata pilgu veebikasiinode poole. Internetipõhised hasartmängud on veelgi kiiremini huvilisi leidmas, ähvardades peatselt hõivata õnnemängusõprade poolehoiu täielikult.

Kas see tähendab, et laevakasiinodel on jalgealune tuline? Kasiinomaailma infoleht CasinoBernie jagab siinkohal mõningaid olulisi mõttekilde.

Kruiisikasiinode ilu ja valu

Laevakasiinod on muutunud populaarseks eelkõige kruiisil oleva atmosfääri tõttu – kogu laeva õhkkond on pisut ülemeelik, kuna kruiisile tullakse lõbusalt aega veetma ja pidutsema. Mängulauad ja -automaadid muudavad selle ajaveetmise veelgi põnevamaks, andes lõbutsejatele võimaluse muuta oma kruiisireis meeleolukamaks.

Selle meeleolu kõrval on aga kruiisikasiinodega seotud ka mõned olulised miinused, millega veebikasiinodes silmitsi seista ei tule. Üks nendest miinustest on mänguvalik. Enamikel kruiisilaevadel on vaid käputäis mänge – teinekord üksnes paar klassikalist kasiinolauda. Arusaadavalt on laeval ruum piiratud, kuid veebikasiinodest leiavad mängusõbrad suisa tuhandeid mänge.

Isegi, kui hõreda valiku hulgast leitakse mäng, kuhu soovitakse pisut raha panustada, tekib teine probleem meeleolu endaga seoses. Taolises õhustikus tarbitakse tihti alkoholi ning kaotatakse rahataju. Veelgi enam, seltskonnas viibides ei taha keegi mõelda igapäevastele muredele nagu seda on rahaküsimused ning seetõttu heidetakse peast igasugune vastutustundlikkus, panustades kruiisikasiinos raha, mida võib-olla ei oleks üldse tohtinud kasutada. Kui lisada juurde ka alkohol, võidakse oma raha kiirelt läbi mängida.

Kuigi kasiino töötajad üritavad võimalikult tublisti järge pidada mängijatel ning elimineerida purjakil või pisut liiga ülemeelikud külastajad, ei saa ükski kasiinokrupjee vältida seda, et mõni inimene panustab raha, mida üldse ei tohiks panustada. See on ja jääb mängija enda vastutuseks.

Online kasiinod ei jõua veel teistele järgi

Hasartmängusõltuvuse Nõustamiskeskuse 2019. aasta uuringust ilmnes, et 2019. aasta seisuga oli tegelikult vaid 31% küsitletutest mänginud hasartmänge internetis, samas kui 41% olid proovinud õnnemänge väljaspool internetiavarusi. Ehkki võrreldes 2014. aasta seisuga, mil interneti vahendusel oli mänginud 12% uuringus osalejatest, viidates seega enam kui kahekordsele tõusule, on siiski füüsilised mängupaigad veel populaarsemad.

Mis puudutab mängutüüpe, siis interneti vahendusel ostetakse eelkõige loteriipileteid või tehakse spordipanuseid, kuid muud mänguliigid jäävad suures plaanis üsnagi tahaplaanile.

Millest selline erinevus veebiversiooni ja füüsilise kasiino vahel, on raske öelda, kuid võib oletada, et selle taga peitub füüsilise kasiino atmosfäär. Paljud mängijad otsustavad teha panuseid üksnes seetõttu, et nad on parasjagu tulnud kodust välja aega veetma ning sestap vürsitatakse oma õhtut paari kasiinomänguga.

Samuti võib veebikasiinode puhul mängijaid eemale peletada mõte konto avamisest ja pangaülekannete tegemisest. Konto avamine tähendaks nö suhte alustamist kasiinoga, ehkki paljud mängivad kasiinomänge üksnes möödaminnes, ilma pikemat suhet ootamata. Samuti ei soovita hasartmängutegevusi kajastada pangakonto väljavõtetel, kuna see võib muuta panga silmis inimese krediidivõimekuse madalamaks.

Siiski on selge, et online kasiinode mugavuse ja kättesaadavuse tõttu on nende populaarsus tõusuteel.

Kontovabad kasiinod toovad turule uued tuuled

Mängijad, kes varasemalt hoidusid veebikasiinodest konto registreerimise kohustuse tõttu, võivad edaspidi siiski otsustada internetikasiinode kasuks uudsete kontovabade kasiinode pärast. Viimase paari aasta jooksul on Eesti kasiinoturule tulnud mitu registreerumisvaba mängulehte, kus saab mängida ilma ühtegi kontot avamata. Kasiino töötab pangalingi vahendusel, tuvastades isikuid panga kaudu ning sestap vajamata registreerumist.

Aasta-aastalt on näha, kuidas internetikasiinod ületavad takistusi, mis seni on neid hoidnud mängijate eelistustes tagaplaanil. Kontovaba mängimine, e-rahakotid ja mitmesugused kampaaniad on vaid mõned põhjused, miks aina rohkem mängijaid avastavad veebikasiinode võlud. Kas see tähendab, et ühel päeval söövad internetikasiinod kruiisikasiinod turult välja? Ei, suure tõenäosusega mitte. Aeg on näidanud, et Eesti mängijate südametes on ruumi mõlemale – nii füüsilistele kasiinodele kui ka internetipõhistele versioonidele.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077