Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 24. september 2019

Tartu piirile kerkib moodne logistikakeskus

Kaarsilla Kinnisvara arendab Tartu linnas Vana-Kandi teel asuvatele kinnistutele tänapäevase tehnoloogiaga varustatud lao- ja tootmispinnad. Kokku on plaanis rajada kolm hoonet. Esimesena neist arendatakse logistikakeskus, mille aadressiks saab Vana-Kandi tee 2.

Krundile on valminud detailplaneering, hetkel tegeletakse hoonestust teenindavate juurdepääsuteede ehitamisega. Kokku on Kandi arenduses kuus kinnistut, neist kolme arendab Kaarsilla Kinnisvara. Ilmatsalu ringi lähistel asuva kolme kinnistu kogusuurus on 29 159 m2. Kinnistute hoonestusala on 12 905 m2.

Vajadusest tingitud lahendused

Vajadus moodsa logistikakeskuse järele on olnud juba aastaid. “Infot pindade kohta, mis on varustatud kaasaegsete külmaseadmetega, on meilt varemgi küsitud. Selgus, et Tartus on sellistest hoonetest puudus,” tutvustas Kaarsilla Kinnisvara tegevjuht Made Vares põhjuseid, miks logistikakeskuse arendamise kasuks otsustati. Varese sõnul on senine huvi ootus­päraselt suur, nimelt on juba hetkel pooleli eellepingute sõlmimine esimeste klientidega.

Parim tulemus saavutatakse koostöös kliendiga

Arendaja peab oluliseks kliendi kaasamist juba arendamise varastes etappides. “Vaid kliendiga igakülgset koostööd tehes on võimalik arendada hoone, mis vastab kliendi ootustele. Olenevalt kliendi ettevõtte ning ehitatava hoone spetsiifikast võivad vajalikuks osutuda külmaseadme olemasolu, laadimissillad, laadimiskeeled, käärtõstuk, estakaad või tuleks näiteks konstruktsioonide planeerimisel arvestada eritingimustega,“ toob Vares välja põhjuseid, miks varajane suhtlus vajalikuks osutuda võib. Praeguses etapis on huvilistel võimalik pindade ruumiplaneeringuid enda vajadustest lähtuvalt muuta. Pinnad algavad 100 m2 kuni 4500 m2.

Tänapäevased lahendused ja soodne asukoht

Kandi arendus asub tiheda liiklusega Tallinna–Tartu–Võru–Luhamaa maantee ääres. Olemas on hea ühendus Tartu linnaosadega, k.a kesklinn. Samuti on logistiliselt mugavad ühendused Tartu–Viljandi–Kilingi-Nõmme, Jõhvi–Tartu–Valga ning tänu Idaringtee ehitusele ka Tartu–Räpina–Värska maanteega.

Kandi arenduse suunitlus on eeskätt logistika, tootmise ja ladustamisega tegelevad ettevõtted. Eelnevast tulenevalt on planeeritavad hooned varustatud kõrgete tõstand­ustega, tagades optimaalse juurdepääsu suurtele sõidukitele. Ka laadimisala on planeeritud selliselt, et oleks piisavalt ruumi suurte kaubaautodega manööverdamiseks. Arendatav logistikakeskus ehitatakse modernse ja funktsionaalsena ning tänapäevaseid nõudeid ja standardeid jälgides.

Tegutsetakse üle Eesti

Ettevõttel on arendatavaid hooneid ning kinnistuid Tallinnas, Tartus, Pärnus, Narvas, Jõhvis ja Viimsis. “Tegutseme ärikinnisvara turul väga erinevates sektorites – meie kaubanduspindade rentnikeks on teiste seas Selver, Coop ja Tööriistamarket. Praegu arendame uut hoonet Decorale,” rääkis Vares.

Kaarsilla Kinnisvara ongi põhiliselt ärikinnisvara arendamisele spetsialiseerunud. Made Varese sõnul kuuluvad Kaarsilla Kinnisvara poolt arendatud hoonete hulka büroo- ja kontorihooned, kaubanduspinnad, stock-office’i tüüpi hooned, lao- ja tootmishooned. Büroohooneid on viimastel aastatel lisandunud kuus ning peale eelneva leiab Kaarsilla portfellist ka kortermaja. “Hetkel on laual ka vabaajakeskuse arenduse idee,” lisas Vares.

Nõudlus laopinnaga hoonete järele on suur

Julgust logistikakeskust arendama hakata andis suur huvi lähedalasuvate Eerika stock-office’i tüüpi ärimajade vastu. Ehkki ruumid antakse üüriliste kasutada alles novembris, on esimene kahest hoonest peaaegu täielikult üürilepingutega kaetud. Ka teise hoone puhul käib eellepingute sõlmimine. Tartus Turu tänaval asuvad sarnase suunitlusega Ropka ärimajad on aga täies ulatuses välja üüritud. “Lisaks käesolevale kolmele Kandi kinnistule ootab arendamist teisel pool linna asuv Kalda tee arendus, mille

20 189 m2 suurune pindala annab võimaluse ehitada kuni 6000 m2 suuruse ehitusaluse pinnaga 1–2-korruselise hoone,” tutvustab Vares ettevõtte valmidust, suurenenud nõudlusega toimetulekuks. Vaadates Kaarsilla Kinnisvara viimaste aastate arendusi, võib tõepoolest öelda, et nõudlus väljarenditavate äripindade järele on suur ning lepingud hoonete kasutamiseks sõlmitakse enamasti juba enne ruumide valmimist.

Lisainfo www.kandi.ee

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077