7. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tahhograafiandmete automaatne allalaadimine aitab ära hoida trahve

Fleet-Complete tahhograaf.
Foto: Fleet-Complete
Kui varem pidi raskeveoki sõidumeeriku andmeid käima käsitsi veokikabiinis andmekandjale salvestamas, siis need ajad on tänu tehnoloogiale möödas. Eestis arendatud nutika tarkvara abil on tahhograafiandmete kopeerimine võimalik ka automaatselt ja üle mobiilivõrgu, olgu veok kasvõi tuhandete kilomeetrite kaugusel.

Raskeveoki juht peab oma töö- ja puhkeaega mõõtma tahhograafiga. Kui kunagi tähendas tahhograaf paberist ketast, siis praegu on see täisdigitaalne seade, mis mõõdab juhi töö- ja puhkeaega ning salvestab ka kõik tööaja reeglite rikkumised.

Lisaks töö- ja puhkeajast kinnipidamisele on oluline meeles pidada, et andmed saaksid alla laetud õigeaegselt. Kui kontrolli käigus (Saksamaal, Poolas või mujal Euroopas) ilmneb, et te pole õigeaegselt andmeid alla laadinud, ootab teid selle eest trahv. Taolisi olukordi saab tarkvara abil ennetada. 

Töö- ja puhkeajast kinnipidamine 

Kui juht sõidab järjest liiga kaua, paneb ta väsimuse tõttu ohtu nii enda, teised liiklejad, veoki kui ka kauba, mida ta veab. Seetõttu on hea omada ennetavat ülevaadet, kas juht on tööaja piirmääradest kinni pidanud ja vajadusel teda korrale kutsuda. 

Tihti jõuab informatsioon rikkumiste kohta kontori tükk aega pärast selle juhtumist ja alles siis kui juht ise juhtunust räägib või kui tahhograafiandmed käsitsi ümber salvestatakse ja kontorisse tuuakse. Siis on juba liiga hilja ja probleemidega tuleks tegeleda ennetavalt. 

Reaalajas ülevaade juhtide tööaja piirmäärast kinnipidamise kohta aitab riske maandada ja logistikajuhid saavad tegelikult ohjad enda kätte haarata. Kuna sõidumeeriku andmed on salvestatud digitaalselt, saab seda Fleet Complete'i autoparkide haldamise lahendusega üle mobiilivõrgu lugeda.

Tänu sellele saab arvutis reaalajas selge visuaalse ülevaate sõidu- ja puhkeaja ning ka rikkumiste kohta - näiteks millal sõideti järjest liiga kaua või jäi puhkeaeg nõutust lühemaks.

Fleet Complete'i tahhograafilahendus võimaldab ära hoida väsimusest tekkivaid ohtlikke olukordi ja ennetada rikkumise eest saadavaid trahve. Kui on näha, et veokijuht tööajareegleid rikub, saab teda kiirelt korrale kutsuda.   

Sõidumeeriku failid saab automaatselt alla laadida 

Veoettevõtted peavad lisaks töö- ja puhkeaja arvestamisele ka sõidumeeriku andmeid kontoris hoidma ja regulaarselt neid uuendama - juhikaardilt tuleb andmed kopeerida vähemalt iga 28 päeva järel ja sõidumeeriku mälust vähemalt iga 90 päeva järel.

Kuna veokid on tihti pikalt sõidus, on nende reeglite järgimine paljudele veoettevõtetele keeruline ülesanne. Ka sellele murele on Eestis nutikas lahendus arendatud. Lisaks sõidumeeriku andmete lugemisele saab Fleet Complete'i abil üle mobiilivõrgu sõidumeeriku ja juhikaardi failid automaatselt alla laadida. 

Kui muidu peaks töötaja leidma sobiva hetke, mil veokid on kohapeal olemas ja kõik kabiinid andmete maha lugemiseks läbi käima, siis Fleet Complete'i puhul võib veok asuda ka mitme tuhande kilomeetri kaugusel.  

"Ise midagi tegema ei pea, aga kui tullakse kontrollima, on seadusega nõutavad failid alati kontoris arvutist leitavad," kommenteeris Fleet Complete'i tehnoloogiajuht Jüri Tarkpea. "Selline lahendus pole enam isegi konkurentsieelis, vaid jätkusuutlikuks tegevuseks vajalik töövahend."

Kui soovida protsessi veelgi automaatsemaks muuta, on võimalik kasutada kaardihotelli lahendust. Sisuliselt tähendab see seda, et kui usaldate ühe ettevõtte kaardi meie serverisse, saame seadistada kindlad kuupäevad, millal automaatne allalaadimine toimub. Teie ei pea sel juhul enam üldse oma aega allalaadimise peale kulutama. 

Veofirmad näevad suurt kasu 

Ekspedeerimise ja autovedude korraldamisega tegeleva ettevõtet Kauritel OÜ esindaja Marko Novik jagas oma kogemust: "Oleme Fleet Complete'i tahhograafilahendust kasutanud juba üle poole aasta ja meie jaoks on selle juures kõige olulisem mugavuse aspekt. Enam ei kujuta ette, et peaksime sõidumeerikust andmeid käsitsi lugema minema. Tahhograafilahendus on käepärane tööriist, mille abil oleme oma tööprotsesse lihtsamaks muutnud ja võitnud lugematul arvul töötunde. Naljaga pooleks võib öelda, et ei mäletagi, kuidas varem üldse hakkama saime." 

Ka teised veofirmad, kes Fleet Complete'i süsteemi kasutavad, näevad failide üle võrgu alla laadimises suurt kasu. Heaks tööriistaks peetakse ka Fleet Complete'i pakutavat juhtide töö- ja puhkeaja ülevaadet - seal on näha, millal tuleb teha järgmine puhkeaeg ja seeläbi saab ülejäänud nädala töid planeerida. 

Kui tekkis huvi, võta meiega ühendust [email protected], www.fleetcomplete.ee või helista  682 9500 ja leiame teile sobiva lahenduse.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077