Autor: Tõnu Tramm • 12. juuli 2023

Tehisaru jõudmine logistikasse on vaid aja küsimus

Mapon Eesti tegevjuht Kaspar Käis.
Foto: Mapon Eesti
Hiljuti Eesti tarkvarafirma CarCopsi üle võtnud Mapon Eesti tegevjuht Kaspar Käis tõdes, et tehisintellekti kasutamine logistikasektoris on alles lapsekingades, kuid nõudlus selle vastu on suur ning on vaid aja küsimus, mil tekivad AI-l baseeruvad programmid, mis suudavad hallata kogu tarneahelat.

Kaspar Käis tunnistas saates Logistikauudised eetris, et kui praegu tegeletakse iga logistikaahela lüli digitaliseerimisega eraldi, siis sellist lahendust, mis suudaks hallata kogu ahelat, täna veel ei ole.

„Meilt küsitakse näiteks päris palju sellist lahendust, mis suudaks välja arvutada kuidas paigaldada kaupa vastavalt oma suurusele nii, et veok oleks maksimaalselt koormatud, et see kaup oleks paigaldatud vastavalt veoringile õiges järjekorras ja lisaks arvutaks välja optimaalseima veoringi vastavalt hetkelistele liikluspiirangutele ja ummikutele,“ rääkis Käis.

Sinna juurde võiks lisada veel hulgi erinevaid mõõdikuid, alates kütusekulust süsiniku jalajäljeni välja, kuid selliseid terviklikke lahendusi täna tema sõnul veel ei ole. Kui aga on nõudlus, siis on vaid aja küsimus, millal need tekivad.

„Täna näiteks on meil juba olemas tehisintellektil baseeruvad kaameralahendused, mis suudavad jälgida juhi tegutsemist, mis on võimelised koostama vastavaid analüüse ning vajadusel ka ise operatiivselt sekkuma. Näiteks, kui bensiiniveoki juht otsustab kõikidest keeldudest hoolimata otsustab rooli taga suitsetama hakata,“ nentis Käis.

Millised on uue Läti ja Eesti ühendettevõtte ambitsioonid, milliseid uusi tehnilisi lähendusi toob kaasa lähitulevik logistikasektoris, selle üle saates arutletaksegi.

Saadet juhib Tõnu Tramm.

„Logistikauudised eetris“ saadet toetab Pacmac.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077