Autor: Tõnu Tramm • 30. jaanuar 2020

Viirus viis kütuse hinna langusesse

Pildil Neste Eesti turundusjuht Risto Sülluste ja saatejuht Tõnu Tramm.
Foto: Äripäev
Saates "Ärikliendid roolis" võtame luubi alla kütuseturul toimuva. Vastupidiselt kardetule on pärast kindral Soleimani tapmist lahvatanud paanikat kütuse hind maailmaturul keeranud hoopis tagasi langusesse ja Eesti Õliühingu tegevjuhi Mart Raamatu hinnangul on selle põhjus Hiinas vallandunud koroonaviirus. Kuid mitte ainult.

Oma osa on selles nii Hiinas levival koroonaviirusel, alanud aastast laevanduses kasutusele võetud uutes kütustes, taaskasutatud toorainest toodetavate kütuste turule jõudmises, suurtes muudatustes autotööstuses ning inimeste liikumisharjumuste muutumises. Lühidalt, maailma on jõudmas olukorda, kus fossiilseid kütuseid toodetakse rohkem, kui on sellele nõudlust, nentis Eesti Õliühingu vastne juht Mart Raamat saates Ärikliendid roolis.

Muutused kütuseturul on seega murrangulised ning Raamatu sõnul on tagumine aeg ka Eesti riigil nende muutustega kaasa minna ning vaadata põhjalikult üle ümber oma kütuse maksustamise põhimõtted.

„Kõige olulisem on siin õiglase kohtlemise põhimõte, mis oleks kooskõlas riigi võetud kliimaeesmärkidega. Olukord, kus on selge eelis on antud gaasilistele kütustele sõltumata selle päritolust, maksustades samal ajal taaskasutatud toorainest toodetud vedelkütuseid sama kõrgelt kui fossiilseid kütuseid, ei ole õiglane,“ tõdes Raamat.

Sama meelt on ka saates osalenud Neste Eesti esindajad Risto Sülluste ja Urmas Kuuse, kelle hinnangul panustab Neste taastuvkütuste arendamisse miljoneid eurosid ja on peagi valmis hakkama tootma plastpudelitest bensiini, kuid selle turuletoomine on väga raske, kuna tootmise omahind on fossiilsetest kütustest kallim, aktsiis aga võrdne.

Stuudios on Eesti Õliühingu vastne tegevjuht Mart Raamat, Neste Eesti turundusjuht Risto Sülluste ja hulgimüügijuht Urmas Kuuse. Saatejuht on Tõnu Tramm.

Saadet toetab Neste Eesti.

Kuulake saadet siit:

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077