Autor: Logistikauudised.ee • 29. november 2021

Raudtee konkurentsivõimet ei suutnud tõsta soodsad regulatsioonid ega ka suur raha

Värskelt maksu- ja tolliameti juhiks saanud Raigo Uukkivi kaitses sel aastal Tallinna Tehnikaülikoolis oma doktoritööd, mille eesmärk oli selgitada Euroopa võrguettevõtete majandusliku regulatsiooni tulemuslikkust Eesti näitel.
Eestis pärsib raudteevõrgu efektiivsust suur investeeringuvajadus.
Foto: Eiko Kink

Kõik ei lähe ootuste kohaselt. „Näiteks Euroopa raudteesektoris ei ole vaatamata konkurentsivõimet turgutavatele regulatsioonidele ja suurtele investeeringutele saavutatud oodatud efekti,“ selgitas Uukkivi. Seda kinnitab statistika: kuigi ELi raudteeinfrastruktuuri kogukulud aastatel 2011–2016 peaaegu kahekordistusid, jäi kauba- ja reisijateveomaht samaks ning sellega oluliselt alla SKT ja transpordisektori tegevusmahtude kasvule. Kui aga teistes Euroopa riikides konkurents raudteesektori siseselt erinevate meetmete tulemusel samal ajaperioodil siiski kasvas, siis tuleb tõdeda, et näiteks Eestis ja Rumeenias mitte.

Logistikauudised.ee toetajad:
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077