Autor: Indrek Kald • 17. märts 2020

CERT-EE: küberkurjategijad püüavad koroonaviirust ära kasutada

Riigi infosüsteemide amet on saanud teateid e-kirjadest, mis pakuvad näiliselt kodutöövõimalusi või infot koroonaviiruse kohta, kuid on tegelikult pettus.
Osa petukirju pakuvad kodutöövõimalusi, kuid neis sisalduvatele linkidele vajutamine nakatab teie arvuti pahavaraga.
Foto: RIA

"Koroonaviirusega kaasnevat segadust kasutavad agaralt ära küberkurjategijad, kes leiavad järjest uusi mooduseid, kuidas inimesi ninapidi vedada. Nüüd oleme näinud kirju, mis pakuvad mugavaid kodutöövõimalusi, kuid kirjas sisalduvatele linkidele vajutamine võib nakatada teie arvuti pahavaraga," sõnas küberturbega tegeleva RIA allüksuse CERT-EE juht Tõnu Tammer.

"Selliste kirjade puhul tuleb hoolega uurida saatja meiliaadressi. Näiteks peaks ettevaatlikuks tegema olukord, kui saate kirja "ettevote.ee" töötajalt Mati Karult, kuid kiri tuleb tegelikult mingilt suvaliselt aadressilt nagu [email protected], isegi kui nimi on meiliaadressi ees õige. Kahtlased kirjad soovitame viivitamatult kustutada," lisas Tammer.

Eelmisel nädalal levis terviseameti ametlikku infot kopeeriv libakiri, mis kandis vigast pealkirja "Tervis hoiuministeeriumi poolt heaks kiidetud teade COVID-19 viiruse levikus" ja milles oli link pahavarale.

RIA soovitab: kui olete klõpsanud kahtlases kirjas olevale lingile ja laadinud pahavara sisaldava faili arvutisse, on parim tegutsemisviis arvuti kohe sulgeda ja spetsialistide juurde puhastusse viia. Vahetage kindlasti välja ka brauserisse salvestatud paroolid. Kui olete brauserisse salvestanud pangakaardi andmed, siis teavitage sellest panka, sest kurjategijad võivad kasutada teie pangakaarti, ja vajadusel tellige uus kaart. Kahtlastest kirjadest andke teada aadressil [email protected].

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077