Autor: Logistikauudised.ee • 11. september 2019

Galerii: 7. Kütuseturu Aastakonverents

Eile toimus Logistikauudised.ee korraldatud 7. Kütuseturu Aastakonverents, mis maandas nii mõnedki ühiskonnas esile kerkinud pinged, eeskätt need, mis puudutasid biolisandite sundsegamist kütustesse.
Kütuseturu Aastakonverents 2019, Tallink Spa hotellis.
Foto: Raul Mee

Kohaletulnud tõdesid, et biokohustustest ei ole kütusemüüjatel pääsu, kuid riik teeb omalt poolt kõik, et nende täitmine oleks võimalikult valutu ning tarbijad saaksid osta ka tulevikus just sellist kütust, mida nad vajavad.

"Nõudlus kütuste järele ei vähene. Samas ei saa me ka soodustada fossiilsete kütuste tagasitoomist läbi võimalike aktsiisilanguste. Peame käima ajaga kaasas ning olema pigem suunanäitajad," nentis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi energeetika osakonna energiaturgude juht Rein Vaks, kes esines konverentsil üheselt mõistetava sõnumiga: "Statistikaga võib kaubelda 100%, ning kuidas kütusemüüjad oma taastuva kütuse osakaalu kohustuse täidavad, on nende enda otsustada. Kas seda tehakse biogaasi, rohelise elektri või muu biokütuse müügiga, või ostetakse kvoote hoopis teistelt, vahet ei ole."

Konverentsil võeti lisaks üksipulgi lahti Euroopa Liitu ees ootavad väljakutsed keskkonnakaitse alal, võimalikud suunad Eesti maksupoliitikas, Neste asepresident kommunikatsiooni alal Ilkka Räsanen rääkis uutest biokütuste arengutest, lahati olemasolevate gaasikütuste kasutusvõimalusi ning analüüsiti vesinikukütuse hetkeseisu ning tulevikku. Kohal oli ka president Arnold Rüütel, keda ahvatles kohale tulema just aktuaalne teemadevalik ning huvi selle vastu, mis tulevikus Eestis kütusevaldkonnas toimuma hakkab.

Konverentsi modereerinud majandusekspert Raivo Vare tunnistas, et tegemist oli ühe läbi aegade sisukaima konverentsiga selles valdkonnas. "Arusaadavalt ei meeldinud kõik siin välja öeldud sõnumid kõikidele osalejatele, küll aga oli kogu konverentsi sõnum väga ühene: kütuseturg ei ole enam see, mis ta oli eile ning arvestades vastvalitud Euroopa Komisjoni juhtide väljaöeldud sõnumeid, hakkab see lähiajal veelgi rohkem muutuma. Sellist "raputamist" oli meil hädasti vaja ja minu hinnangul see konverents seda ka tegi," lausus Vare pärast ürituse lõppu kokkuvõtvalt.

Vaata pildigaleriid eilsest konverentsist

Tallinn. Kütuseturu Aastakonverents 2019. Tallinki Spa hotellis. Foto Raul Mee
Foto: Raul Mee
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077