Autor: Logistikauudised.ee • 25. aprill 2019

Õige pakendamine säästab nii keskkonda kui transpordikulu

Nefab Packaging OÜ teenusejuht Laura Vals.
Foto: Erakogu
Pakkematerjal ja selle disain on pahatihti viimane asi, millele tootjad mõtlevad. Paraku on pakkematerjali mõju kogu tarneahelale ülimalt suur, mistõttu on sellesse panustamine muutunud viimastel aastatel aina olulisemaks.

Tänapäeva laonduses näeme pahatihti meeletutes kogustes tekkivat prügi, mis ei ole taaskasutatav, ega ka biolagunev. Kuidas olukorda muuta? Kui palju saab pakendifirma kaasa aidata transpordikulude optimeerimisele tarneahelas? Logistikauudiste küsimustele vastab Nefab Packaging OÜ teenusejuht Laura Vals.

Millised on pakendamise probleemid ja trendid viimastel aastatel?

Ilmselt on kõik juba aru saanud, et meil on ainult üks maakera ja me peame seda hoidma. Pakendimaailm jälgib samu megatrende nagu ka teised tööstused, ehk kogu maailm liigub taaskasutatavate materjalide ning ressursside parema kasutamise suunas. Nii pakendite tootjad kui tarbijad panevad üha enam rõhku oma ökoloogilise jalajälje vähendamisele läbi loodussõbralike pakkematerjalide. Selles suhtes on praegune aeg hästi põnev, kuna pidevalt katsetatakse uusi materjale, millega tänaseid asendada.

Järjest enam mõeldakse ka korduvkasutatavate lahenduste peale, et pakkematerjalide tarbimist täielikult lõpetada. See on kindlasti üks tuleviku teemadest, mis järjest enam pilti tuleb.

Kui palju on Nefabil võimalik jälgida pakendite taaskasutamise võimalust või pakendijäätmete taaskasutust?

Uute lahenduste väljatöötamisel on Nefabi töötajatel kak põhilist eesmärki – vähendada logistikakulusid ning pakkelahenduste keskkonnamõju. Seega on meie töölaual tihti projekte, kus otsime olemasolevale lahendusele loodussõbralikumat alternatiivi. Sobiv pakend sõltub toote tarneahelast ning selle põhjal teeme ka oma ettepanekuid – kas on võimalik ja mõistlik kasutada pakkematerjali korduvalt. Olenemata kas pakkematerjal on korduvkasutatav või mitte, hoolitseme selle eest, et meie pakutud lahendused oleksid ümbertöödeldavast materjalist. Nii saame anda oma klientidele võimaluse pakkematerjali jäätmeid ümbertöötlusesse saata.

Kui oluline on pakendaja roll rääkida kaasa pakendite standardiseerimisel, et optimeerida tellija transpordikulusid?

Kindlasti on siinkohal oluline pakkematerjalide tootja ja kliendi omavaheline koostöö. Pakkelahendus sõltub nii tugevalt toote disainist ning seetõttu on hea kui pakendaja kaasatakse arendusprotsessi võimalikult varakult. Selliselt saab pakendiekspert anda tagasisidet ka toote disainile - väiksed muudatused tootedisainis võivad vähendada transpordikulusid olulisel määral.

Pakendite standardiseerimine on hea võimalus vähendada erinevate materjalide kasutamisest tulenevaid administreerimise ja logistikakulusid. Lisaks on võimalik saavutada mahuefekti kasutades sama materjali erinevate projektide osas.

Kas on tulnud ette vaidlusi tellijaga teemal, et transpordil on toode kahjustada saanud ja selle süüdistatakse pakendajat, või on sellised olukorras jube eos välistatud?

Ükskõik kui hästi meie disainerid ka ei kalkuleeriks, siis tihtipeale on reaalne elu keerukam simulatsioonidest. Kindlustunde, et pakkematerjal peab vastu erinevatele transpordil tekkivatele olukordadele annab siiski vaid testimine. Selleks on Nefabil üle maailma 5 testilaborit, kus on võimalik pakkelahenduse sobivust kontrollida.

TULEKUL

Logistikaklubi Nefabis, 30. aprillil 2019

Laura Vals räägib pakendamise trendidest pikemalt järgmisel nädalal toimuval külaskäigul Nefabi logistikakeskusesse.

Lisaks räägib Bepco juht Margus Ärm korduvkasutavate pakendite kasutamiskogemusest toiduainetööstuses, Nefab Packaging OÜ disainijuht Jaanus Tamm pakendi disaini olulisusest jt.

Üritus toimub koostöös Nefab Packaging OÜ ja Eesti Logistika ja Ekspedeerimise Assotsiatsiooniga ELEA. Programmi, registreerimise ja esinejate kohta leiab lähemat infot SIIT!

Registreeru kohe, sest kohtade arv on piiratud!

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077