Autor: Logistikauudised.ee • 22. aprill 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti firma liitus logistika „asjade interneti“ töörühmaga

Eesti ettevõte Ospentos International OÜ koos oma tarkvaratarnijaga Qstep ühines algatusega, mille juhtivpartneriteks on Finnair Cargo, Air France/KLM Cargo ja Ericsson ning mille eesmärk on kujundada nüüdisaegne logistika asjade internet.
Ospentos on osutanud veoste käitlemise ja maanteeveo teenuseid Finnair Cargole juba üle kümne aasta.
Foto: Ruwe Saare

Töörühma eesmärk on kujundada logistikavaldkonna andmevahetuse (LDI) senised sõnumipõhised teabesüsteemid ümber mitmepoolseks andmejagamiseks, ehk niinimetatud logistika asjade internetiks. Selle tulemusena saavad tarneahela kõik osalised saadetiste liikumist oluliselt paremini reaalajas jälgida.

„Finnair Cargo soovib nendes ümberkorraldustes aktiivselt osaleda, mille on toonud kaasa praegune digitaliseerumine ja asjade interneti võidukäik. Meil on väga hea meel, et Ospentos koos oma tarkvaratarnijaga Qstep on otsustanud ühineda logistika interneti avatud algatusega. Töötame koos välja avatud ja tipptasemel standardid, millest lähtuda andmete jagamisel ja uute praktiliste väärtuste loomisel klientidele,“ märkis Finnair Cargo digitaliseerimisprojekti juht Mika Leppänen.

Aina laialdasema digitaliseerumise tõttu on lennukauba tegevusharus toimumas suured muutused. Näiteks selle aasta märtsis Singapuris peetud IATA rahvusvahelisel lennuvedude konverentsil, mis on antud valdkonna kõige olulisem iga-aastane üritus, oli päevakorras esikohal just digitaliseerumine.

„Ospentosele, kes pakub lennufirmadele, ekspedeerijatele ja teistele transpordiahela osalistele erinevaid lennuveoste käitlemise ja maanteevedude teenuseid, tähendab logistika interneti algatusega ühinemine võimalust rääkida edaspidi kaasa kõikvõimalike tehnoloogiliste lahenduste arendamises. Samas anda ka oma panus kaubalendude valdkonna globaalse digitaliseerumise kujundamisse,“ lisas Ospentos Internationali juhatuse liige Haiti Arendi, kelle sõnul on Ospentos osutanud veoste käitlemise ja maanteeveo teenuseid Finnair Cargole juba üle kümne aasta.

Kuna lennuveoste tegevusvaldkond on rahvusvahelisel tasandil väga mitmekesine, on ellu kutsutud mitu sarnast algatust. Nende kõigi siht on ajakohastada andmete jagamist lennukauba transpordiahela osaliste vahel. Et koondada kõik need algatused üheks tervikuks, on IATA koostamas standardit One Record, mis saab olema soovitluslikuks aluseks lennukauba logistikaandmete globaalselt ja sõltumatult jagamiseks mõeldud süsteemide väljatöötamisel ja rakendamisel.

Ospentos Oy asutati 1986. aastal Helsingis. 2004. aastal Ospentos OY restruktureeriti ning ettevõte alustas teenuste pakkumist rahvusvahelisele lennundussektorile. Peamiseks tegevusvaldkonnaks on lennukaubaga seotud tegevused Soomes, Baltikumis, Valgevenes, Ukrainas ning Kaliningradis. Osepentos International OÜ alustas Eestis tegevust 2006. aastal.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077