Autorid: Metsamajandusuudised.ee, Logistikauudised.ee • 3. aprill 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Teele jooksvaid loomi hakkavad jahtima radarid

2020. aasta lõpuks valmivale Kose-Võõbu lõigule rajatakse Eesti esimesed kolm samatasandilist loomade ületuskohta. Tegu on 300-meetriste lõikudega, kuhu on paigaldatud postid radaritega, mis kaardistavad ümbritsevad ala.
Kose-Ardu teelõigu algus.
Foto: Maanteeamet

Kui loom hakkab metsast teele lähenema, saadab radar hoiatuse, mis jõuab muutuva teabega liiklustahvlile, nii et autojuht näeb hoiatust ja saab vajadusel kiirust vähendada.

Põhja regiooni ehitusvaldkonna juht Janar Tüki sõnul on radarid testperioodil hästi töötanud ning pildistanud üles nt põdrad, kitsed, rebased, kährikud ja isegi ühe ilvese.

Kolm 300-meetrist lõiku valiti välja loomastiku uuringu põhjal, mis näitasid ära piirkonnad, kus loomad kõige rohkem liiguvad. Tükk kinnitas, et taoline lahendus on odavam kui ökoduktide rajamine ning seetõttu seda eelistataksegi. Ökodukte rajatakse Kose-Võõbu lõigule kaks.

Praegu testivad Kose-Ardu lõigul loomaradari süsteemi tee-ehitajad, kuid tee valmides peaks kogu info radaritest ja kaameratest jõudma liiklusjuhtimiskeskusesse. Metsas on loomade tuvastamiseks üleval nii radarid kui infrapunasüsteemid ning kui süsteem tuvastab liikumise, siis teeb kaamera liikuvast objektist pildi.

Janar Tüki sõnul pole veel täpselt selge, kuidas kogu süsteem tööle hakkab, kuid eesmärgiks on, et see oleks võimalikult palju automatiseeritud. Muutuva teabega infotablood ja liiklusmärgid paigaldatakse kogu Kose-Võõbu lõigule, neid tuleb sinna vastavalt kuus ja 22.

Loe edasi ERR uudisteportaalist.

Allikas: ERR

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077